Hoppa till huvudinnehåll
Av
Lärare

Ledarkrönika: Dags att avväpna polisen?

Frågan om polisvåld borde inte bara vara en fråga i USA. Den borde diskuteras även här i Sverige.


Ännu en svart man har skjutits ihjäl av polis i USA. Varje för tidigt släckt liv är i sig en tragedi men denna gång verkar omständigheterna om möjligt ännu mer tragiska. 20-årige Daunte Wright förefaller ha skjuts ihjäl av misstag när en polis tog fel på sitt elchockvapen och sin pistol.

Det är inte bara i USA som polisen skjuter ihjäl sina medborgare. Det sker även här i Sverige och även här hade de dödliga skotten kunnat undvikas. Hittills i år har svensk polis skjutit ihjäl två personer och skadeskjutit ännu fler. 

När polisen använder sina tjänstevapen är det alltid en mycket allvarlig händelse. Visst kan det vara befogat att i vissa situationer tvingas använda tjänstevapnet, som när galningen som i mars knivhögg flera i Vetlanda oskadliggjordes genom att skjutas i benet. Men vid varje skjutning måste man ställa frågan om det var befogat med verkanseld eller om det hade räckt med att skjuta varningsskott eller till exempel använda pepparsprej. 

Den svenska polisen använder sina vapen allt oftare och statistiken visar att allt fler skjuts ihjäl. Enligt polisen använder de sina tjänstevapen för att skjuta mot personer i snitt 15 gånger per år. Ytterligare 15 gånger skjuter de varningsskott.

Faktum är att antalet personer som skjuts ihjäl av svensk polis har ökat från i snitt en om året till i snitt tre om året. Sedan 2013 har antalet skjutit i höjden. 2018 blev hela sex personer ihjälskjutna av svensk polis och senaste gången var i slutet av februari i Vällingby när en 60-årig man sköts ihjäl.

I flera länder, till exempel i Norge och i Storbritannien, är polisen avväpnad. I Norge förvaras vapnen på polisstationen eller i plomberad ask i polisbilen. I Storbritannien är det endast speciellt utbildade poliser och specialenheter som bär skjutvapen.

Vore inte en sådan här ordning att föredra även i Sverige? Visst ska poliser kunna försvara sig och ingripa. Där ingår att kunna använda sig av det våld som situationen kräver men mycket tyder på att det alltför ofta används betydligt mer våld än vad som krävs.

Vi minns väl alla den tragiska händelsen i Stockholm 2018 när Eric Torell sköts till döds av tre poliser som avlossade 25 skott mot denne försvarslöse 20-åring med Downs syndrom. Flera skott träffade honom dessutom i ryggen.

Poliserna blev friade från tjänstefel i rätten vilket med rätta upprörde många. Såväl utbildningsnivån som valet av ammunition till polisens vapen kan man sätta stora frågetecken kring.

Försök med elchockvapen har pågått i flera år. Efter försöken har många poliser önskat att dessa vapen ska bli standard men så har ännu inte skett.

Ett antal personer hade varit i livet idag om den svenska polisen vore avväpnad. De flesta av dem personer i behov av psykiatrisk vård, något som också säger en hel del om hur samhället har svikit och försämrat sjukvården i vårt land. Frågan om polisens våld borde inte bara vara en fråga i USA utan den borde diskuteras även här hemma i Sverige.