Hoppa till huvudinnehåll
Av
Ordförande Byggnads, Handen

Försvara strejkrätten: Dåliga beslut kan stoppas

Generalstrejk borde vara svaret på attackerna mot strejkrätten. Inte kompromisser och kapitulation.


Varför ger vi upp något alls? Jag är djupt bedrövad över att vi rör och inskränker strejkrätten. 

En ohelig allians, fack och arbetsgivare, arbetare och kapital ska aldrig stå tillsammans med ett leende. Det kan bara vara av ondo att begränsa strejkrätten. Det är ren LO-egoism att sluta ett avtal med klassfienden för att knäcka ett oberoende kämpande fackförbund. Det rättfärdigar inte avtalet. Istället behöver Hamnarbetareförbundet allt stöd och skulle istället välkomnas varmt i LO-familjen.

Att alla LO-förbund står bakom överenskommelsen, inklusive mitt förbund Byggnads visar på att medlemmarna körts över. Vi har aldrig uppfattat Hamnarbetarnas strid som ett hot mot oss. Tvärtom har det varit Davids kamp mot Goliat, vilket imponerat på oss som allt för ofta lägger oss för företagens utpressning.

Det är märkligt att så många LO-förbund har svalt detta utan protest. 

Det tog mig tid att samla mina tankar när nyheten nådde mig. Jag befann mig faktiskt i chock över alla lovord som östers över avtalet. Att den ene förbundsordförande efter den andre kom med bortförklaringar, gjorde mig inte mindre lugn. Arbetsgivarnas långa utpressning har gett resultat. De kunde uppnå sina mål att försvaga oss utan att vi tog till någon strid. Avklädda står vi och det finns inga ursäkter för detta skådespeleri. 

Det finns många tankar om detta tvära omkast. Jag har känt att det funnits ett massivt motstånd mot regeringens ingripande i strejkrätten. Ingenting tydde på någon uppgörelse med arbetsgivarna. Resultatet är ju värre när avtal träffas med företagarorganisationerna. 

Alla höga visor om försvar för strejkrätten föll platt när bortförklaringarna radades upp till försvar för uppgörelsen. Det är märkligt att så många LO-förbund har svalt detta utan protest. 

Självförtroendet är lågt hos svensk fackföreningsrörelse. Vi förlitar oss inte på vår egen kraft och makt. Dåliga beslut kan stoppas om fackföreningarna mobiliserar sina medlemmar. Ännu har vi inte avtalat bort den politiska strejken. Generalstrejk är vapnet till försvar för strejkrätten istället för kompromisser och kapitulation.

Vi kommer ha LO ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på Vegabaren i Handen den 18 juni. Han kommer inte komma undan då. Ska bli ett intressant möte.