Hoppa till huvudinnehåll
Av
Personlig assistent och Rosengårdsbo

Från oss som bygger landet: Därför hedrade jag mitt ursprung på studenten

Alla måste kunna klaga och vara missnöjd med Sverige, även invandrare. Dessutom är det fullt möjligt att vara stolt svensk och invandrare på samma gång.


Studenten. En underbar tid fylld av glädje, fest och firande för gymnasieelever. Men även denna tillställning vill borgare och blågula fascister besudla med sin rasism. 

När jag tog studenten hade jag Finlands flagga över axlarna när jag sprang ut på skoltrappan för sista gången. En flagga som jag hade för att hedra dem innan mig; min finska familj som kom till Sverige för att ge oss ett bättre liv. Min farmor som slet som städerska om nätterna och min farfar som slet som snickare på Kockums. Som tyvärr blev en av många arbetare som gick till jobbet en morgon för att aldrig komma hem igen.

Det var ingen som klagade på mig och min flagga. Däremot var det många som klagade på mina vänner som sprang ut med Somalias, Afghanistans, Pakistans, Bosniens, Palestinas, Iraks och Syriens flagga. 

Privat
Att hedra sitt ursprung på studenten är inte fel.

Den debatt om flaggor på studenten som kommer upp varenda år när unga svenskar tar studenten är genomsyrad av rasism. ”Invandrare ska vara tacksamma för att Sverige gett dem en utbildning”. ”Det är Sverige som gett dem en utbildning, inte deras hemländer.” Ungefär så låter argumenten. 

Men utbildning är inget som man ska tvinga folk att vara tacksamma för. Det är, eller borde vara, en mänsklig rättighet. När jag ser folk försöka tacksamhetsskuldsätta (framför allt) icke-vita och/eller muslimska invandrare, och vill hindra dem från att vara stolta över sina ursprung, så mår jag fan illa. 

Som konsekvens av denna debatt som förts av borgare och fascister under många år har två av de stora kommunala skolorna i Malmö, Malmö borgarskola och S:t Petri, helt och hållet förbjudit flaggor på studenternas utspring. Förbundet har fått kritik av JO som menar att det bryter mot lagen om yttrandefriheten. 

”Studenten ska vara ett utrymme för glädje. Inte för politiska budskap”, sa Martin Roth, rektor på Malmö borgarskola, förra året. Samma rektor som nu uppmärksammats för att han attackerat en av sina studenter som sprang ut med en palestinsk flagga. En symbol som betyder extra mycket för en svenskpalestinier under en tid då palestinier utsätts för ett folkmord. 

Samma rektor som också utövar den israeliska kampsporten Krav Maga och poserar i boxningsposer framför Israels flagga under en resa i landet.

Man måste inte vara tacksam eller stolt över Sverige. Det är okej att vara stolt över sitt ursprung. Man måste inte assimilera sig.

Alla måste kunna klaga och vara missnöjd med Sverige, även invandrare. Dessutom är det fullt möjligt att vara stolt svensk och invandrare på samma gång. 

Fall inte för billig fascistisk jargong om att invandrare måste hedra Sverige för att de erbjuds de mänskliga rättigheter de har rätt till. Folks identiteter är inte svartvita – det är inte så att man antingen är svensk eller inte svensk. Det går att identifiera sig både med sitt ursprung och med Sverige.

Ha en fin sommar, alla studenter – och sluta låta fascister smutsa ner svenska traditioner!

Smilla Jalasjoki
Personlig assistent