Hoppa till huvudinnehåll

De superrikas hyckleri i Glasgow – anlände i 400 privatplan

Världseliten anlände till klimattoppmötet Cop26 i Glasgow i 400 privata jetplan. Det är bara ett exempel på de rikas enorma klimatavtryck.

Den brittiske kungligheten prins Charles anlände till klimattoppmötet i privatjet.
UNclimatechange/Wo st 01(CC)

När världens ledande politiker och kapitalister i dagarna samlas till klimattoppmöte, denna gång Cop26 i Glasgow, är det som vanligt mycket snack och lite verkstad. De inflytelserika miljardärerna och världsledarna anlände i 400 privata jetplan, enligt skotska The Sunday Mail. Det motsvarar utsläpp av 13.000 ton koldioxid.

USA:s president Joe Biden anlände i sin Air Force One till Glasgow, från G20-toppmötet i Rom. Bidens följe – både i Rom och Glasgow – bestod av inte mindre än 85 bilar.

Toppolitiker från Frankrike, Tyskland, Kanada, Israel, Indien och Japan kom också i privata jetplan. Väl på plats kördes världseliten från hotellet till konferensen i eldrivna lyxbilar av märket Tesla – som laddades av dieselgeneratorer eftersom det saknades laddstolpar.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson anlände från Rom i en specialchartrad Airbus A321. Även hemresan till London kommer att ske med flyg, berättade premiärministerns presstalesperson för brittisk press.

– Det är viktigt att premiärministern kan ta sig runt i landet och uppenbarligen står vi inför betydande tidsbegränsningar.

Boris Johnson var inte den enda britten som flög från Rom till Glasgow. Även Prins Charles deltog på G20-mötet – men han flög inte tillsammans med Johnson utan i ett eget privat jetplan. Hans presstab försvarade dock flygresan med att prinsen är en stor anhängare av förnybart bränsle, flygbränsle som blandas ut med biobränsle.

– Hans höghet har personligen kampanjat för ett byte till förnybart flygbränsle och ville bara åka till Rom om förnybart bränsle användes i planet, förklarade en presstalesperson.

Amazons vd, tillika världens rikaste kapitalist, Jeff Bezos, anlände till toppmötet i sin lyxprivatjet Gulf Stream, värd 65 miljoner dollar, efter att ha firat kapitalistkollegan Bill Gates födelsedag på en lyxyacht utanför Turkiet.

I talarstolen lovade Jeff Bezos att skänka två miljarder dollar till att ”restaurera landskap”. Tidigare har han skänkt 790 miljoner dollar, motsvarande 0,4 procent av hans förmögenhet på 190 miljarder dollar, till organisationer som bekämpar klimatförändringar.

I sitt tal berättade Bezos att han insåg hur ”tunn” och ”fragil” atmosfären var när han såg ner på jorden från sin 5,5 miljarder dollar dyra privata rymdfärd han genomförde i somras. En resa som beräknas haft ungefär 100 gånger så stort klimatavtryck som en flygresa.

Jeff Bezos bolag Amazons klimatavtryck har ökat kraftigt de senaste åren. Bara under 2019 ökade bolagets utsläpp med 15 procent.

Amazon har dock kommit på ett smart sätt att räkna klimatavtryck, nämligen ”utsläpp per intjänad dollar”. Med detta nya innovativa sätt att räkna har bolagets klimatavtryck istället minskat med fem procent under perioden 2018-2019.

Tidigare undersökningar visar att den rikaste procenten i världen släpper ut mer växthusgaser än den fattigaste hälften av världens befolkning tillsammans. Enligt beräkningar i FN behöver den rikaste procenten minska sina utsläpp med 97 procent för att nå klimatmålen. Om Jeff Bezos och hans gelikar ska klara den minskningen får de nog dra ner lite på sina rymd- och flygresor.