Hoppa till huvudinnehåll

De vandrar för ett säkrare Nybro

I snart tre år har engagerade Nybrobor nattvandrat för att bidra till en tryggare stad. Proletären följer med på ett pass i den småländska småstaden.

Johan Karlsson, Reine Karlsson, Lehna Arvidsson och Karin Fält på torget i Nybro.
Alexandra Nätteldal Nylund

Sedan april 2019 har man kunnat träffa på nattvandrare i småländska Nybro, en stad med cirka 13.000 invånare. I media uppmärksammas ofta segregationen och den sociala utsattheten i storstädernas förorter, men en liknande problematik finns även i mindre orter som Nybro.

Initiativet med nattvandring togs av medlemmar i Kommunistiska Partiet men gruppen av nattvandrare består av en blandad kompott av invånare, den gemensamma nämnaren är att de är vanligt folk, arbetare och pensionärer.

Nattvandrarna går två och två i skift, tre kvällar i veckan. Proletären får följa med Johan Karlsson och Reine Karlsson, bägge LSS-arbetare, på kvällens första nattvandringspass.

Johan Karlsson, som är samordnare och har varit med sedan start, berättar om initiativet.

– Vi kom på idén efter en period med flera misshandelsfall på stan, flertalet stölder och inbrott samt folk som slangade bensin ur bilar.

De ursprungliga nattvandringsvästarna.
Alexandra Nätteldal Nylund

Gruppen med nattvandrare har nu vuxit till 20-talet personer, majoriteten är kvinnor. De träffar polisen regelbundet och kommer överens om vilka områden som är att prioritera. Kommunen lånar ut västar och väskor med sjukvårdsutrustning och ficklampor.

– ”Ta tillbaka tryggheten i Nybro” var parollen i början, berättar Johan Karlsson. Målet är att vi ska vara en trygghetsfaktor efter mörkrets infall medan folk är ute på stan, och vi har fått god respons och mycket uppskattning från allmänheten.

Nattvandrarna fokuserar mest på de centrala delarna av staden, stråken mellan pubarna, torget och parkerna. Men ibland blir det avstickare till bostadsområden. En sådan avstickare resulterade i att nattvandrarna uppmärksammades i lokalpressen förra året, berättar Johan Karlsson.

– En bil hade rapporterats stulen från ett bostadsområde, något vi fick reda på via en grupp på Facebook. Två nätter senare såg jag en bil i ett annat bostadsområde som jag tyckte såg suspekt ut och en nattvandrarkollega kollade upp registreringsnumret. Det var en Saab men enligt registreringsnumret skulle det vara en Peugeot och polisen tillkallades. Bilen visade sig vara full med stöldgods till ett värde av drygt 200.000. Mängder med verktyg från en lokal byggfirma, bland annat. 

När Proletären följer med fokuserar nattvandrarna på de centrala delarna av Nybro. Ett stopp blir utanför Willys, i samband med att butiken stänger.

– De har inga säkerhetsvakter här och ibland har det skett incidenter, särskilt kvällstid, så vi brukar ta en runda förbi här i och med att de stänger, berättar Reine Karlsson som nattvandrat sedan maj 2021.

– Vi vill heller inte stå utanför under en längre tid då vi snarare kan uppfattas som vakter eller väktare, det kan ju snarare provocera.

De två fritidsgårdarna i Nybro har haft stängt under pandemin och det har enligt Johan Karlsson märkts. 

– Det har blivit fler ungdomar som hänger på stan på kvällarna istället, och ibland blir det stökigt och bråkigt.

Johan Karlsson och Reine Karlsson utanför Willysbutiken.
Alexandra Nätteldal Nylund

Efter avstickaren till Willysbutiken går rutten vidare genom staden. När vi går förbi en större parkering berättar Johan Karlsson att de förra året såg hur ett par personer bröt sig in i en bil där.

– Vi larmade polisen som senare kunde haffa dem vid en närliggande Icabutik, en av dem bar kniv.

En av anledningarna till nattvandringsinitiativet var de många bensinstölderna – personer slangade bensin från parkerade fordon. Bensintjuvarna har dock en ny metod nu, berättar Johan Karlsson.

– Numer har vi bilbränder här i lilla Nybro också. Inte för att folk sätter eld på bilarna medvetet, utan för att de borrar upp bensintankarna och det slår gnistor. En kväll för ett tag sedan hade vi två bilbränder under samma kväll, i två olika bostadsområden.

Efter en tur förbi parkeringen och de två pubarna, varav en – Nybro kebab – sponsrar nattvandrarna med kaffe och te, svänger vi in på Skomakargatan, en centralt belägen gata med flerbostadshus.

– Här sitter det nästan alltid en tant i fönstret och vinkar till oss, berättar Reine Karlsson. Vi går ofta genom här och vi är mycket uppskattade av de boende. Tidigare har det varit problem med mopedstölder och folk som sov eller brukade narkotika i hissen. 

När vi går genom den sparsamt upplysta Svartegölsparken berättar Johan Karlsson att det finns stora problem med narkotika i Nybro, och att det tyvärr inte är något nytt.

– Jag växte upp i Kalmar och när jag gick i skolan där på 90-talet visste alla att det gick att få tag på droger enkelt i Nybro. Det stämmer fortfarande och det verkar bara bli mer vanligt, det sker till och med droghandel på högstadieskolorna. Många av de brott som begås här, inbrott och stölder till exempel, begås av personer som är påverkade av narkotika.

Reine Karlsson, som bär med sig väskan med enklare sjukvårdsutrustning, hälsar på några förbipasserande ungdomar som hälsar tillbaka. 

– Många av de ungdomar vi möter ute på stan på kvällar och nätter har ingenstans där de kan träffas, berättar han. De hänger i gallerian, den låses inte förrän strax innan midnatt för det finns en bankomat där inne, eller så drar de runt på stan. Det minns jag själv, som tonåring ville man ju inte sitta hemma. Trångboddhet och fritidsgårdar knappt värda namnet gör inte situationen bättre.

Nattvandring i centrum.
Alexandra Nätteldal Nylund

Vi börjar närma oss torget igen där Reine och Johan ska bli avlösta. Kvällen har, som oftast, varit ganska odramatisk.

Vi har tack och lov aldrig behövt ingripa fysiskt i något, inte heller bevittnat våldsdåd eller våldtäkter, säger Johan Karlsson.

– Det är så vi vill ha det också. Att vi regelbundet syns på stan och pratar med folk tror jag bidrar till en lite tryggare stadsbild. Det är den känslan vi har fått i alla fall, säger Reine Karlsson.

Avbytarna för kvällen heter Karin Fält och Lehna Arvidsson som deltagit i nattvandringarna i drygt två år. De är båda pensionerade och går gärna tillsammans när de nattvandrar. De tar också gärna de sena passen.

– Det händer lite mer, det känns som att man gör mest nytta då. Och vi kan ju gå sent på kvällar och nätter eftersom vi inte har ett jobb att gå upp till dagen efter, menar Lehna.

Både Karin Fält och Lehna Arvidsson tycker att det är mycket givande att nattvandra. De träffar många ungdomar och känner att de kan bidra till trygghet.

– En del ungdomar tycker att vi är häftiga, att vi vågar vara ute på det här sättet, två gamla tanter, berättar Karin Fält och skrattar. Vi träffar många ungdomar som vi pratar med. Klimatet och språket är tyvärr mycket hårdare nu för tiden, det märks framför allt bland unga, till och med bland tjejerna.

– Något jag reagerade på när jag började nattvandra var att så många yngre ungdomar var ute sent på kvällen. Många av dem som hänger på stan är inte engagerade i till exempel idrott. Det finns ganska många idrottsklubbar i Nybro men det borde ju finnas något för de andra också tycker jag, säger Lehna Arvidsson.

Både Lehna Arvidsson och Karin Fält tror att det är en fördel att nattvandra som kvinna.

– Jag tror att vi lugnar snarare än att hetsa upp stämningen – vi ses inte som hotfulla, det är nog en fördel, menar Lehna Arvidsson.

Mats Ljungqvist, kommunpolis i Nybro, är positiv till nattvandringarna och menar att skadegörelsebrott och liknande har minskat de senaste åren – kanske på grund av nattvandrarna.

– Vi kanske inte kan koppla det direkt till nattvandringen men jag tror att de spelar en roll i det hela. Man kan väl säga att alla goda krafter som är synliga ute i samhället hjälper till att förebygga brott. Nattvandrarna kan genom sin kontinuitet och närvaro bidra till trygghet och det är positivt för samhället. De, och alla andra som rapporterar oegentligheter de ser, hjälper ju oss i vårt arbete.