Delar Gandhi-citat på Facebook men vägrar ge anställda rimliga villkor
Anställda på fastighetsbolaget Delagott Real Estate AB, med säte i Stockholm, känner sig lurade på tjänstepension och försäkringar. Nu kräver de bättre villkor och kollektivavtal, berättar anonyma anställda för Proletären.
Fastighetsbolaget Delagott, som sköter fastighetsförvaltning åt främst bostadsrättsföreningar i Stockholm och Malmö, beskriver sig som ett företag som arbetar ”genomtänkt och långsiktigt”. Men bland de anställda jäser missnöjet.
Proletären har pratat med flera anställda som vittnar om samma sak. Trots att det kan uppfattas så i anställningsavtalen har de varken kollektivavtal, tjänstepension eller försäkringar, och flera upplever företagets ledning som nonchalant och nedlåtande när anställda har tagit upp villkoren.
– Vi blir förnekade tjänstepension, försäkringar, OB-tillägg, mertid, övertid… vi får nada, säger en anställd som vill vara anonym på grund av den infekterade stämningen på företaget.
I anställningsavtal som Proletären tagit del av står att ”i förekommande fall gäller för anställningen kollektivavtal”. Den anställde som Proletären pratat med har själv uppfattat det som att det faktiskt fanns kollektivavtal och därför valde att inte kolla upp det noggrannare.
– Jag behövde ett jobb och det såg tillräckligt okej ut för att jag skulle tacka ja. Men först när jag kollade upp det förstod jag att vi varken hade försäkring eller tjänstepension, och jag har känt att mycket annat på jobbet skavde. Vi har heller inget skyddsombud, och vi gör ju ändå många farliga jobb, till exempel uppe på hustak.
Enligt arbetsmiljölagen ska ett skyddsombud finnas om arbetsplatsen har över fem anställda – oavsett om det finns kollektivavtal eller inte. I praktiken är det dock frivilligt eftersom Arbetsmiljöverket inte har någon möjlighet att sanktionera arbetsgivare som inte har skyddsombud.
När anställda försökt lyfta frågan om kollektivavtal, och kommit med kritik mot villkoren, har de blivit kallade illojala av cheferna. På ett avstämningsmöte i företaget i slutet av maj lyfte flera av de anställda arbetsvillkoren och frågan om kollektivavtal.
– Det tog hus i helvete, och chefen gav visst sken av att ha förståelse: De säger att de ska ”utreda” saken och bla bla bla. Men det borde inte utredas en sekund till. Det är bara att sluta ett avtal nu!
Bilden bekräftas även av en annan anställd som Proletären pratat med, som menar att hen uttryckligen efterfrågat kollektivavtal vid anställningen – och att arbetsgivaren då uppgett att det skulle finnas på plats.
– Jag antog att de var seriösa. Men de har farit med osanning. Det har börjat nystas upp när vi anställda börjat prata med varandra om löner och villkor.
Delagott AB inriktar sig främst på bostadsrättsföreningar som kunder, och många av deras lokala kontor är i själva verket separata företag, franchisetagare, till Delagott. Det innebär att till exempel fastighetsskötarna bär Delagotts arbetskläder – men formellt sett inte alltid är anställda av Delagott AB.
Själva beskriver de sig som en ”företagsgrupp” med 13 lokala delägda företag och totalt över 65 anställda, som förvaltar runt 15.000 lägenheter för 275 kunder. Enligt egna uppgifter omsätter de 100 miljoner kronor och har en vinstmarginal på fem procent. Moderbolaget Delagott redovisade förra året en vinst på 1,9 miljoner kronor (efter finansnetto).
Anställda som Proletären pratat med menar att företaget ofta anställer unga fastighetsskötare, utan erfarenhet i branschen och som ofta bara varit glada över att de fått jobb – och därför ofta har dålig koll på villkoren i branschen, och vilka krav man kan ställa.
De har nu tagit kontakt med facket Fastighets och även hotat med att säga upp sig gemensamt, om inte företaget sluter kollektivavtal.
– Om vi säger upp oss så faller väldigt mycket av verksamheten. Det tar tid att lära upp nytt folk, och de kommer att förlora kunder, säger en anställd som dock menar att företaget nu gett efter något efter att de protesterat, och i enskilda samtal sagt att de nu ska teckna kollektivavtal.
Fackförbundet Fastighets vill inte kommentera situationen på företaget, med hänvisning till pågående förhandlingar.