Hoppa till huvudinnehåll

DN:s och Expressens videobluffar – klipp från ”Kubaprotester” inte från Kuba

Propagandakriget mot regeringen på Kuba är i full gång. I ett videoinslag av Expressen om ”protesterna på Kuba” visades bilder från demonstrationer – i USA. Och Expressen är inte ensamt om att använda sig av falska eller missvisande bilder.

Expressens inslag om protesterna på Kuba visade inte protester på Kuba – utan protester i Miami.
Skärmdump/Expressen

Flera medier har rapporterat från protesterna på Kuba, där ”tusentals” sägs demonstrera mot regeringen. Men mycket av medierapporteringen har präglats av desinformation.

Priset för mest ogenerade propagandainslag får nog sägas gå till Expressen. I ett videoinslag i tidningens nätupplaga om protesterna under rubriken ”Stora protester mot presidenten på Kuba” intervjuas Erik Jennische, chef på Civil Rights Defenders Latinamerika (som vi ska återkomma till senare).

I bakgrunden visas bilder från demonstranter med kubanska flaggor och USA-flaggor. Till synes kubaner som protesterar mot regeringen och visar sitt stöd till USA. Men redan en bit in i videoklippet kunde den uppmärksamme börja ana oråd.

En demonstrant har en Trump-flagga och, vänta nu, ser det inte ut som att talaren på demonstrationen har en amerikansk militäruniform? En restaurangskylt syns i bakgrunden med texten ”Versailles – cuban cuisine”. Det tar inte många sekunder att googla fram restaurangen med den skylten på nätet.

Var ligger då restaurangen? Jo, i Miami.

En typisk amerikansk Stop-skylt i bakgrunden bekräftar bluffen ytterligare. Dessutom har bilder från samma demonstration visats i andra medier – där det framgått att det varit just i Miami.

Skärmdump/Expressen
En amerikansk militär på Kuba? Eller i Miami?

I Florida finns ett stort community av exilkubaner och ättlingar till dessa. Efter revolutionen 1959, då USA-marionettdiktatorn Batista störtades, flydde stora delar av den kubanska överklassen och den forna högerregimens hantlangare till Florida.

Under årtiondena efteråt har tusentals kubaner, såväl högeraktivister som brottslingar eller helt enkelt lycksökare, lämnat Kuba och bosatt sig i Florida. En migration som uppmuntrats av USA genom att kubaner som tar sig till Florida automatiskt fått medborgarskap efter ett år.

Dessa exilkubanska grupper domineras av högerreaktionära organisationer med en extrem fientlighet mot den kubanska regeringen. Det är dessa ”kubanska demonstranter” som Expressen visar upp i sitt inslag.

Vem är då denne Erik Jennische, som anlitats som Kubaexpert av Expressen? Jennische var tidigare generalsekreterare för Swedish International Liberal Centre, SILC, en stiftelse knuten till Liberalerna. Under många år arbetade Jennische och SILC aktivt med att organisera ”dissidenter” på Kuba, finansierat av svenska skattebetalare via Sida.

Nu är Jennische Latinamerika-chef på Civil Rights Defenders, CDR. Denna organisation beskriver sig som ”oberoende” men finansieras också av Sida, Svenska Utrikesdepartementet och – mer anmärkningsvärt – National Endowment for Democracy, USA:s statliga byrå med syfte att stödja ”demokratirörelser” i andra länder. Andra finansiärer är liberala Open Society Foundation och Svenska postkodlotteriet(!).

Skärmdump/DN
Det ser ovanligt kylslaget ut på Kuba. Och varför har demonstranterna med sig en Uruguay-flagga? Jo, för att de är i Montevideo, Uruguay.

Till bluffbilderna på ”kubanska demonstranter” intervjuar alltså Expressen en liberal som aktivt arbetat med att underminera det kubanska samhällssystemet.

Expressen är inte den enda svenska mediekanalen som sprider desinformation. Dagens Nyheter publicerade under onsdagen en artikel med ett videoinslag om protesterna i Kuba. Men videoklippet visade inte kubaner, utan en skara antikommunistiska demonstranter i ett kylslaget Montevideo i Uruguay.

Skärmdump/Facebook/Dagens ETC
Demonstranter på Kuba med flaggor – från 26 juli-rörelsen, Fidel Castros revolutionära rörelse som ledde revolutionen.

Även ”vänster”-tidningen Dagens ETC prydde en artikel om ”hungern, besvikelsen och desperationen” på Kuba med en bild på… kubaner som demonstrerar FÖR regeringen och revolutionen, vilket många i kommentarsfältet under också påpekade.