Hoppa till huvudinnehåll

Dödsolyckan i Ängelholm ägde rum en knapp vecka efter Arbetsmiljöverkets inspektion

En olycka som kostade två arbetare livet ägde rum bara fem dagar efter att Arbetsmiljöverket gjort en inspektion på arbetsplatsen – och funnit flera brister.

Företaget i fråga återvinner plast och använder många farliga kemikalier. Infälld bild: ur Arbetsmiljöverkets inspektionsresultat. Myndigheten besökte företaget fem dagar innan dödsolyckan.
Montage: Proletären

Olyckan på Omni Polymers, ett plaståtervinningsföretag i Ängelholm, den 20 juni kostade två arbetare livet. Och den ägde rum bara fem dagar efter att Arbetsmiljöverket gjort en inspektion på företaget.

I det inspektionsresultat som Proletären begärt ut noterar myndigheten ett flertal brister – bland annat att fordons- och gångtrafiken inte är separerad, att företaget inte kunde uppvisa om eller utesluta att luften i produktionshallen innehöll hälsofarliga ämnen, att det saknades rutiner för fortlöpande tillsyn av truckar samt att arbetarna inte fått tillräckliga kunskaper i ergonomi för lyft och andra arbetsrörelser.

En anonym tidigare anställd som Proletären talade med strax efter olyckan vittnade om av att det fanns säkerhetsbrister på arbetsplatsen:

– Det handlade om att det var dammigt på ytor och i luften, undermålig utrustning… jag har trillat på kemikalier… det var mycket. När vi städade tankar hade vi ingen belysning, bara en ficklampa. Ingen riktig skyddsutrustning. Vi fick hjälm, skyddsglasögon, gummistövlar och regnkläder.

Enligt Arbetsmiljöverket var det just i samband med rengöring av en tank som de två arbetarna dog. Beskrivningen lyder: ”Städade tank, syrebrist.”

Med anledning av olyckan genomförde Arbetsmiljöverket en ny inspektion av fabriken den 28 juni. I samband med inspektionen ställde de bland annat följande krav:

Företaget ska utreda orsakerna till olycksfallen som inträffade den 20 juni så att de i fortsättningen kan förebygga risker för att arbetstagare blir sjuka eller skadar sig i arbetet. 

Företaget ska fördela uppgifterna i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det ska vara tydligt vem, eller vilka, som ska utföra de olika uppgifterna i det systematiska arbetsmiljöarbetet. 

En undersökning gällande vållande till annans död har inletts och fabriken håller i skrivande stund fortfarande stängt.

– Vi arbetar nu för att ta reda på hur denna tragiska olycka kunde ske. Det är ett arbete som leds av ansvariga myndigheter, där vi bistår på alla sätt vi kan, säger Omni Polymers vd Josef Tapper i ett uttalande på företagets hemsida.

De två arbetarna blev nummer 19 respektive 20 på den växande listan över dödsfall på jobbet i år. En byggnadssnickare i Västra Götaland blev samma dag nummer 21.