Hoppa till huvudinnehåll

Efter hotet om vild strejk – skyddsombudet får behålla jobbet

– Utan mina arbetskamrater hade jag inte haft jobbet kvar, säger Ola Brunnström, huvudskyddsombud på Pågatågen, till Proletären.

Arbetskamrater slöt upp utanför Arrivas lokaler i Malmö för att backa Ola Brunnström. Många fler var beredda att strejka om han fått sparken.
Marcus Jönsson

– Ola är en av oss. Han stöttar oss så vi stöttar tillbaka, säger Sophie Castor.

– Det är det minsta vi kan göra, håller Julia Golubeva med. Ola är en kämpe och vi backar honom.

Båda jobbar som kundvärdar på Pågatågen i Skåne och står tillsammans med ett 80-tal andra personer, med skyltar om att Backa Ola, utanför tågföretaget Arrivas lokaler i Malmö. 

Ola är lokföraren Ola Brunnström, huvudskyddsombud på Pågatågen, som hotats med avsked av Arriva. Den föregivna anledningen är ett mejl som Ola Brunnström skickat till medlemmarna i Sekoklubben på Pågatågen med avslutningen ”Va inte rädd för cheferna, de ska vara rädda för oss”.

Marcus Jönsson
Julia Golubeva och Sophie Castor kom för att ge sitt stöd till Ola Brunnström.

Men snarare handlar det om att Ola Brunnström är fackklubbens ansikte utåt, och har stridit för arbetskamraterna i en rad frågor som kisspauser, hyvling och Arrivas försök att dumpa lönerna för tågvärdar, som Proletären skrivit om tidigare.

När Ola Brunnström kliver ut genom dörren med ett stort leende möts han av applåder, som stiger till jubel när beskedet kommer.

– Imorgon tänker jag köra tåg. 

Till Proletären framhåller han solidariteten från de som ställt upp för honom och satt press på företaget.

– Mina arbetskamrater är helt jävla magiska. Jag hade inte stått här utan dem, då hade jag fått gå till arbetsförmedlingen imorgon.

– Jag tror att många av mina arbetskamrater också känner sig stärkta av det här, att när någon sägs upp kan vi faktiskt skydda varandra. 

Marcus Jönsson
En nöjd Ola Brunnström får behålla jobbet.

Det var inte bara kamraterna på gatan som hjälpte Arrivas chefer i sitt beslut. När det blev känt att Ola Brunnström erbjudits, och avböjt, två årslöner för att sluta, beslutade ett strejkmöte på nyårsafton att samtliga skulle gå ut i vild strejk om Ola Brunnström tvingades bort från jobbet.

Kommunistiska Partiets ordförande Povel Johansson, även han lokförare, var också på plats för att ge sitt stöd till en hotad kollega. Povel Johansson menar att det välorganiserade strejkhotet var avgörande för att Ola Brunnström har jobbet kvar.

– Intresset har varit enormt i hela branschen. Jag jobbade i helgen och det var den stora snackisen på rasten. Beskedet att Arriva backar visar att det lönar sig att kämpa tillsammans. En bra början på det nya året!