Hoppa till huvudinnehåll

Elektrikerna utökar stridsåtgärder i Skåne: ”Vi vill sätta ett golv”

Elektrikerförbundet utökar sitt varsel mot Tema Elektro i Skåne, som sedan en tid tillbaka vägrar teckna kollektivavtal. Nu kan samtliga elektriker i Sjöbo kommun att omfattas av strejken – och de får stöd av både Målarna och Byggnads.

Nicklas Tempel, ombudsman Elektrikerna.
Privat / Anna Iedin Wirén

Elektrikerförbundet har varslat om utökade stridsåtgärder mot företaget Tema Elektro i Blentarp, ett företag som bedriver installations- och försäljningsverksamhet inom elbranschen.

Orsaken till konflikten på Tema Elektro är att företaget sedan en tid tillbaka vägrat skriva under kollektivavtal. Detta ledde till att Elektrikerförbundet tog ut arbetarna på företaget i strejk den 23 juni. Deras arbetsuppgifter är också satta i blockad, vilket betyder att inga underentreprenörer eller andra individer får tas in av Tema Elektro för att täcka arbetsbristen.

– Vi sköt på vårt varsel två gånger för att vi trodde det fanns ett intresse av att skriva under ett avtal, men inget har hänt från företagets sida. Tema Elektro verkar sitta i lugn och ro utan att göra något, säger Nicklas Tempel, ombudsman för Elektrikerna Region Syd, till Proletären.

Som svar på företagets ovilja har Elektrikerna nu varslat om utökade stridsåtgärder. Samtliga elektriker som berörs av installationsavtalet i Sjöbos kommun, plus två arbetsplatser i Malmö och Kristianstad, kan komma att tas ut i strejk den 10 augusti. Allt som allt rör det sig om ytterligare 30 arbetare.

Nicklas Tempel menar att Tema Elektro betalar avtalsenliga löner i dagsläget men eftersom dessa inte finns reglerade i ett avtal riskerar de att bli godtyckliga.

– Vi är ute efter att sätta ett golv. Företag kan betala jättebra löner idag men så fort det blir lågkonjunktur kan man sänka dem. Samma sak gäller för avtalspension och försäkringar, något som Tema Elektro säger att man har. Dessa kan man också säga upp om det inte finns ett kollektivavtal.

Strejken på Tema Elektro får stöd av ett annat förbund inom LO, Målareförbundet, som varslat om sympatistrejk från den 23 augusti. Denna åtgärd gäller arbetare på ett kommunalt bygge i Höör där Tema Elektro står för elinstallationen.

– Vi valde att gå ut med det nu med anledning att sätta press på Tema Elektro att teckna kollektivavtal. Men det är först i augusti som måleriarbetet sätter igång, säger Stefan Cedermark, ombudsman på Målarna, till Målarnas Facktidning.

Efter kontakt med Byggnads kan Proletären bekräfta att även detta fackförbund planerar sympatiåtgärder för att stötta Elektrikerna. Denna strejk skulle i så fall också utspela sig på samma arbetsplats i Höör.

– Begär våra kamrater stöd så kommer vi stötta dem. Vår avtalsansvarige är just nu ute och informerar arbetarna som kan komma att plockas ut. Om inte Tema Elektro skrivet under avtalet så är sannolikheten stor att vi går ut i strejk, säger Jonas Sjöberg, ordförande för Byggnads Region Syd, till Proletären.

Elektrikerna driver i dagsläget ett rättsfall mot Tema Elektro som gäller en felaktig uppsägning. Datumet för rättegången är inte fastställd av Arbetsdomstolen.