Hoppa till huvudinnehåll

Efter klimatmötet i Katowice: Elisa strejkar för klimatet – ”De vuxna måste lyssna på oss!”

– Många ungdomar vet att vi måste hushålla med vatten och återvinna, menar Elisa Plats Rosell. Men hur ska man kunna påverka själv? Duscha snabbare kan man göra, men det blir svårt att åka buss i stället för bil när bussarna går så sällan och det är dyrt.

Elisa Plate Rosell är en av många skolungdomar som skolstrejkar för klimatet, inspirerade av Greta Thunberg.
Elsa-Lena Åström

– Vad säger du? Jag vill inte dö! Detta har jag inte hört talas om! ropar en tonårstjej rätt ut i luften precis när jag kommer fram till Rådhuset, där Elise Plate Rosell sitter på trottoaren och skolstrejkar för att vi vuxna ska ta klimatfrågan på allvar. När jag skyndar fram och frågar vad som hänt pekar tjejen på Elise Plate Rosell och svarar upprört:

 – Jag fick just veta av henne att livet på jorden håller på att dö, därför att det blir varmare och varmare. Jag gick fram och frågade om hon behövde hjälp, om hon var hemlös eller så och istället fick jag veta att framtiden för mig och alla andra var hotad. Det är ju inte klokt!

Det är svårt att veta vilket hon var mest upprörd över, klimathotet eller att något så allvarligt skulle kunna hända utan att hon visste om det. Hon tar upp mobilen och börjar söka på klimatet för att informera sig samtidigt som hon skyndar iväg och jag får lite tid att prata med Elise Plate Rosell.

Hon satt här redan förra fredagen, då tillsammans med fem andra ungdomar, men denna fredagen är hon ensam. De går alla på högstadiet och det är nu betygen sätts, så de andra kunde inte delta idag. 

Nog kan man undra över varför en ung människa väljer att sitta här ensam i fyra timmar, trots att det bara är någon plusgrad, mulet och småblåsigt. 

– Jag måste bara göra det jag kan för att få vuxna att ta ansvar innan det blir för sent. Visst är det dötråkigt att sitta här, men samtidigt är det roligt för jag får sånt stöd. Många säger: Bra jobbat! Andra stannar en stund och pratar. Några har till och med kommit tillbaka med lite fika.

– De flesta känner i alla fall till att klimatet håller på att bli varmare.

Vi tänker båda på tjejen som just gått, så vi resonerar lite kring hur det kan vara möjligt att inte ens veta om problemet. Om man varken läser tidningar eller kollar aktivt på nyheter, utan bara kollar på Facebook, Instagram och liknande, så är det nog så att man kan vara riktigt, riktigt oinformerad.

Eftersom tjejen var i Elise Plate Rosells ålder undrar jag hur stor plats klimathotet får i skolundervisningen. 

– Frågan tas aldrig upp i sin helhet. Det blir lite här och lite där, mest på NO, men aldrig i stort, i ett sammanhang. Frågan är så viktig att den borde vara med hela tiden, så alla inser allvaret. Men lärarna har i alla fall stöttat oss när vi beslutade oss för att skolstrejka för klimatet. 

Hur orolig är du?

– Jag skulle kunna strejka varje fredag, även hela nästa termin om det behövs och gör nytta. Det finns inget som är viktigare eftersom varken jag eller andra har någon framtid om inget görs nu. Många ungdomar vet att vi måste hushålla med vatten och återvinna och så, men hur ska vi kunna påverka själva? Duscha snabbare kan vi ju göra. Sluta åka bil är svårt. Bussarna går alltför sällan och det är dessutom jättedyrt att åka. Det vore verkligen bra med gratis kollektivtrafik och tätare turer.

– Skolorna borde ordna en hel studiedag om klimatet, samma dag för alla skolor, och sedan avsluta dagen med en gemensam demonstration. De vuxna måste lyssna på oss och börja göra något! De måste ta sig an problemet vid roten. Göra något åt att vi använder så mycket olja.