Hoppa till huvudinnehåll
Av

Krönika: En fallos rakt in i kommunbudgeten

Byggherren Ola Sernekes affär med kommunala AB Framtiden i Göteborg ger honom och hans miljardärskumpan, Erik Selin, ett räntefritt lån på 700 miljoner kronor.


Ola Sernekes skrytbygge Karlatornet har tidigare liknats vid en monument över hans megalomani och som en fallossymbol över staden, en liknelse han omfamnat och något han själv skrattat förnöjsamt åt.

Nu har Ola Serneke lyckats sätta en ny fallos i staden – rakt i kommunbudgetens bakdel – genom en affär via kommunala AB Framtiden som ger honom och hans miljardärskumpan och tillika byggherre, Erik Selin, ett räntefritt lån på 700 miljoner kronor.

Hans risk? Ingen. Går värdet på de sålda byggrätterna ned har han gjort en god affär, går de upp köper han tillbaka dem till samma pris som han köpte dem för och tjänar pengar på att ha lånat pengar.

Frågan är hur kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius lyckats få samtliga i AB Framtidens styrelse – förutom vänsterpartisten som fått klartecken från gruppledare Daniel Bernmar att godkänna affären – att hålla käften.

Ingen av de andra partiernas representanter i AB Framtiden har lyft frågan med sina respektive gruppledare. Jonas Attenius har inte heller lyft affären i AB Framtidens moderbolag, Stadshuset AB, där övriga toppolitiker i Göteborg sitter och Jonas Attenius är ordförande.

Enligt egen utsago har han försökt presentera investeringsärendet för vd:n Eva Hessman för att hon ska presentera det för styrelsen, men hon ska ha vägrat att öppna kuvertet. Enligt henne ljuger Jonas Attenius, men hon vill inte berätta sin version av vad som hänt.

Vad är det egentligen som händer? Det hela låter som ett avsnitt från House of Cards

Max Gustafson
Graffitimålning av satirkonstnären Max Gustafson

Flera uppmärksammade fall genom året har gett upphov till termen Muteborg – en kultur där politiker och tjänstemän i kommunala bolag för handslagspolitik med privata företagsledare.

På 2010-talet ledde ett reportage av SVT:s Uppdrag granskning till ett tiotal åtal för korruption inom Göteborgs stad. 2017 uppdagades att kommunens uppköpsorganisation av digitala tjänster, Intraservice, mutats av ett privat bolag och så sent som för ett par år sedan uppmärksammades korruption inom ett annat kommunalt byggprojekt på Älvstranden i Göteborg.

När jag för några år sedan arbetade i köket för en premiäröppning på en restaurang bevittnade jag Göteborgsandan från första parkett. Det var en av stadens största restaurangkoncerner, som bland annat fått igenom gågator och ovanligt generösa bygglov, som skulle öppna nytt.

Som jag förstod det var det ingen som behövde betala ur egen ficka den kvällen och sittningarna bestod bara av ”viktiga” personer som lokalpolitiker, uteprofiler och influencers. 

Jag säger inte att Jonas Attenius är köpt av Ola Serneke. Jag tror helt enkelt inte han behöver betala för att snärja mediokra lokalpolitiker. Sådana som Attenius lär komma i byxan bara av att få sitta vid ett mötesbord med kändisar och ”betydelsefulla” personer.