Hoppa till huvudinnehåll

EQT-topp flyttar pengar till skatteparadis efter bråk med Skatteverket

Nyligen upptaxerade Skatteverket ett 70-tal riskkapitalister – som då hotade med att fly landet med sina pengar. Nu har en av riskkapitalbolaget EQT:s största ägare, dollarmiljardären Per Franzén, flyttat sina tillgångar till två nystartade bolag på skatteparadiset Cypern.

Per Franzén vill inte betala skatt i Sverige – utan flyttar sina tillgångar till skatteparadiset Cypern.
1zoom.me/EQT

Efter att Skatteverket upptaxerat ett antal riskkapitalister i Sverige hotade riskkapitalbolagens intresseorganisation, SVCA, med att miljardärerna kan flytta sina pengar ur landet. Nu har åtminstone en gjort slag i saken. Det är miljardären och EQT-toppen Per Franzén som flyttar sina tillgångar till skatteparadiset Cypern, rapporterar Dagens Industri.

Det var i slutet av förra året som Skatteverket, efter år av granskning, kom fram till att riskkapitalbolagens vinstbonusar – som kallas carried interests – ska beskattas som inkomst från tjänst och inte som inkomst av kapital. Det innebar att Skatteverket upptaxerade runt 70 personer kring 10 olika riskkapitalbolag. Totalt rör det sig om 1,6 miljarder kronor. Det ledde till ett möte mellan representanter för Finansdepartementet och SVCA.

– Enda sättet att överleva finansiellt blir att flytta utomlands och sälja de flesta tillgångar i Sverige, sa SVCA då.

Riskkapitalbolag tjänar pengar på att investera i bolag som de möblerar om i – kanske fusionerar med andra eller omstrukturera på annat sätt – för att sedan sälja vidare. En del av vinsterna som görs betalas ut i så kallade carried intrests, som traditionellt inte beskattats som inkomst.

Svenska EQT är ett av världens största riskkapitalbolag och i och med Skatteverkets granskningar upptaxerades 18 personer kring EQT – på totalt runt 600 miljoner kronor.

EQT/Pressbild
Per Franzén, Sveriges 42:a rikaste person.

Per Franzén äger 20 procent av Bark Partners som är näst största ägare i EQT efter Wallenbergs Investor. Han är anställd som investeringschef på EQT och är en av Sveriges 43 dollarmiljardärer – med en samlad förmögenhet på 10,8 miljarder kronor.

Per Franzéns ägarbolag delar nu ut i stort sett alla tillgångar till två nybildade bolag på Cypern, ett land med en bolagsskatt på 12,5 procent jämfört med Sveriges 20,6. Skatten på carried intrests är bara 10 procent på Cypern.

Per Franzén vill inte ge någon kommentar till Dagens Industri.