Hoppa till huvudinnehåll

Eritreansk kulturfestival blev succé – trots mediedrev

Den eritreanska kulturfestivalen, som Proletären tidigare rapporterat om, gick av stapeln i helgen, och efter förra årets oroligheter gick det lugnt till i år.

Festivalen har både kulturella och sociala inslag, med föredrag och uppträdanden.
Robert Lilja

Årets festivalbesökare märkte knappt av motdemonstranterna. Polisen flyttade deras tillståndsgivna demonstration längre bort från festivalområdet. Det var också klart fler poliser på plats i år, något som hade behövts förra året då våldsverkare attackerade festivalen.

Zerai Teclai är en av arrangörerna till den eritreanska festivalen på Järvafältet.

– Järva är ett utsatt område och vi har arrangerat den här festivalen i snart 25 års tid utan några anmärkningar från några myndigheter. Våldsverkarna var på plats även i år men polisen markerade tydligt att de inte var välkomna. Därför kunde vi utöva våra grundlagsskyddade rättigheter och genomföra festivalen precis som alla andra år: utan några som helst problem, säger Zerai Teclai till Proletären.

Efter det som hände i fjol hade några lokalpolitiker försökt förbjuda festivalen. Bland dem förste vice ordförande i Järvas stadsdelsnämnd, moderaten Ole-Jörgen Persson samt kommunalråden Åsa Nilsson Söderström (L) och Christofer Fjellner (M).

– Jag kan bara beklaga att de inte har korrekt information och att de refererar till tredjehandsuppgifter eller till skvallerpressen. Och om de väljer att basera sina beslut på det sättet, hur gör de då när det kommer till andra frågor? Ska jag vara helt ärlig så borde de här personerna inte vara politiker. De väljer att stötta våldsverkare och antidemokrater som bara är ute efter att sabotera, säger Zerai Teclai.

Attacken i fjol och de politiska försöken att motarbeta festivalen med hänvisning till att den skulle samarbeta med regeringen i Eritrea, har snarare mobiliserat fler svensk-eritreaner att delta än avskräckt dem; det var klart fler besökare på Järvafältet i år än förra året.

När Proletären var på plats var det bra stämning och Zerai Teclai beskriver en situation där den eritreanska festivalen har svartmålats av media, myndigheter och politiker och där journalister hängt på.

– Jag hörde själv en journalist beklaga sig inför en kollega: ”ska jag åka till Husby och så blir det inte bråk…”. Det säger något om media idag. Festivalen har i allra högsta grad drabbats av den typen av sensationsjournalistik, säger Zerai Taclai.

– Man bryr sig inte om de 30.000 besökarna, vad festivalen kan göra för integrationen eller för Järvaområdet. Istället fokuserar politikerna på publicitet för sig själva och media på sina rubriker.

Zerai Teclai och festivalföreningen kommer att genomföra arrangemanget även nästa år.

– Vi kommer fortsätta och det finns inga lagliga hinder för oss att göra det. Vi använder vår yttrandefrihet och vår rätt att komma samman. Om man svajar i de frågorna, som Christofer Fjellner och Åsa Nilsson Söderström gör, så skiljer man på folk och folk. Det är en farlig väg att gå.