Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Fake news i P1 om Hamas-uppmaning

Sveriges Radio och Aron Verständig sprider ett felaktigt påstående om att Hamas skulle ha uppmanat sympatisörer att döda judar världen över.

P1 Morgons programledare Pia Fridén och Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig.
Holger Ellgaard/SR/Mattias Ahlm/Facebook/Privat

Sveriges Radio P1 hävdade igår att Hamas uppmanat till mord på judar världen över fredag den 13 oktober. Men det minst sagt uppseendeväckande påståendet är felaktigt.

Det är inte bara ett oansvarigt spridande av fake news. Det är också direkt farligt då det kan spä på motsättningar – och i värsta fall riskera att trigga enskilda extremister att faktiskt begå våldshandlingar.

Det var i P1 Morgon på torsdagen som Sveriges Radios Pia Fridén intervjuade Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, om den oro judar känner för att utsättas för våld eller trakasserier efter Hamas attacker mot både militära och civila mål i Israel, och Israels brutala blockad av och bombanfall på Gaza.

– Hamas har ju inte bara uppmanat till mord i Israel, utan de har ju också uppmanat till mord på judar över hela världen, säger Aron Verständig plötsligt.

Pia Fridén fyller i:

– Det är en uppmaning som gäller just specifikt imorgon fredag, eller hur? 

Verständig bekräftar, att så är det.

Saken är bara att någon sådan hårresande uppmaning från Hamas, eller någon annan palestinsk motståndsorganisation, inte går att hitta. Inte i Hamas kanaler. Och varken israelisk eller andra internationella medier skriver om det.

Däremot finns en nyhetsartikel i den SD-affilierade tidningen Samtiden från juli 2019 om att en Hamasrepresentant, efter ett israeliskt mord på en Hamaspolitiker, uppmanat palestinier att döda judar världen över som hämnd.

Nyheten spreds i proisraeliska medier, där det också framgick att Hamas ledning tagit avstånd från uttalandet – som oavsett givetvis vittnar om en reaktionär antisemitism som existerar inom Hamas.

Det finns ett problem med antisemitism inom vissa palestinska grupperingar. Det finns de som i sitt hat mot ockupationen inte klarar av att skilja på judar och israeliska ockupanter. Som ser alla judar i världen som ansvariga – trots att det finns många judar som är emot både ockupationen och den sionistiska ideologin.

Problemet lär inte bli mindre av att Sveriges Radio, och Aron Verständig, sprider lögner om att Hamas uppmanar till att döda judar världen över. Det spär på motsättningar, skapar onödig rädsla bland judar, och kan i värsta fall rent av leda till att enskilda islamistiska extremister tar påståendet på allvar – och utför våldsdåd.

Det finns en verklig uppmaning från Hamas och det palestinska motståndet inför fredagen. De uppmanar palestinier i Palestina att protestera och ta till kamp mot ockupationen just på fredagen.

I samma uttalande uppmanar de till solidaritet världen över. Sveriges Radios fake news blir därmed också en del i svartmålandet av det palestinska motståndet som antisemiter som vill döda alla judar – när det är den israeliska ockupationen de bekämpar.

Proletären har sökt Pia Fridén och Klas Wolf-Watz, ansvarig utgivare på SR:s P1 Morgon, för en kommentar men inte fått svar.