Hoppa till huvudinnehåll

Fem kvinnor mördade på tre veckor

De senaste tre veckorna har fem kvinnor blivit mördade i Sverige, i sitt hem eller på öppen gata. Alla fem misstänkta gärningspersoner är män med någon form av relation till kvinnorna.

Blommor och ljus på platsen vid centralstationen i Linköping där en av kvinnorna mördades.
Jeppe Gustafsson/TT

Sedan månadsskiftet mars-april har fem kvinnomord inträffat i Sverige. I samtliga fall är de misstänkta gärningspersonerna män som haft någon form av relation till de mördade kvinnorna.

Den 30 mars anmäldes en 18-årig kvinna försvunnen i skånska Höör. Hon hittades död 24 timmar senare och en 26-årig man greps på sannolika skäl misstänkt för mord. Enligt uppgifter hade kvinnan under en tid haft kontakt med mannen, som hon uppgett att hon också varit rädd för.

Den 2 april hittades en svårt skadad kvinna sin lägenhet i Huddinge utanför Stockholm. Hon avled senare av sina skador och en man som kvinnan haft en relation med greps misstänkt för mord. Kvinnans barn befann sig i lägenheten och blev vittnen till mordet.

En 44-årig kvinna attackerades på förmiddagen den 15 april i en gångtunnel vid resecentrum i centrala Linköping. Hon avled senare av sina skador. Kort därefter greps en man i 40-årsåldern som kvinnan tidigare haft en relation med. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Samma dag som mordet i Linköping begicks ännu ett kvinnomord, i Älta, söder om Stockholm. En nybliven mamma i 20-årsåldern misstänks ha blivit mördad av sin sambo i deras lägenhet – där även parets bebis befann sig. Polisen konstaterade att kvinnan utsatts för yttre våld och att det handlar om knivhugg. Mannen är gripen men nekar till brott.

Det senaste i raden av kvinnomord skedde i centrala Alvesta den 17 april. En kvinna attackerades av en man i 35-årsåldern tidigt på eftermiddagen. Kvinnan dog på platsen och en misstänkt gärningsman greps senare i en närbelägen lägenhet. Enligt åklagaren kände de varandra sedan tidigare.

De senaste fyra åren har i snitt 15 kvinnor varje år dödats av en närstående i en parrelation, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. 2020 dödades 13 kvinnor, siffran för 2019 var 16 och 2018 mördades så många som 22 kvinnor av en man de hade en relation med. Den vanligaste brottsplatsen är kvinnans eget hem.

Enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik polisanmäldes 23.200 fall av misshandel av kvinnor över 18 år under 2020. I 80 procent av fallen var kvinnan bekant med förövaren. Dessutom anmäldes 1.530 fall av grov kvinnofridskränkning. 

Många av offren har – innan de mördats – haft kontakt med polis, socialtjänst, vård och psykiatri. Många av morden har föregåtts av varningssignaler som misshandel, missbruk eller svår svartsjuka.

Moa Mannheimer, psykolog och utredare på Socialstyrelsen, har gått igenom de dödsfallsutredningar där en kvinna mördats av en man hon har eller har haft en relation med för att hitta mönster och brister i samhällets skyddsnät. Gällande gärningspersonerna finns många gemensamma nämnare.

– I vår förra rapport såg vi att det bland gärningspersonerna är det väldigt vanligt med någon form av psykisk ohälsa, det ser vi i 50 procent av fallen, och av missbruk som ses i 60 procent av fallen. 75 procent av morden sker i samband med att kvinnan lämnat eller planerat att lämna sin partner, säger hon till Aftonbladet.