Hoppa till huvudinnehåll

Se videon från den historiska protesten: Fem miljoner kvinnor bildade mur mot kvinnoförtryck

I en jätteprotest, organiserad av den kommunistledda delstatsregeringen i Kerala, Indien, bildade miljontals kvinnor en mänsklig mur i protest mot kvinnoförtrycket och det kvinnofientliga regeringspartiet BJP.

Över fem miljoner kvinnor deltog i den jättelika protesten, enligt delstatsregeringen i Kerala.
CPI(m)

Miljontals i kvinnor den indiska delstaten Kerala bildade på nyårsdagen en 620 kilometer lång mänsklig mur i protest mot kvinnoförtrycket i landet. Den historiska protesten organiserades av delstatens vänsterregering, ledd av Indiens kommunistiska parti (marxister), och samlade enligt arrangörerna över fem miljoner kvinnor.

Initiativet till muren togs efter att det högerextrema och hindunationalistiska regeringspartiet BJP protesterat mot att landets högsta domstol i ett historiskt beslut underkänt ett förbud mot kvinnors tillträde till det hinduiska templet Sabarimala i Kerala. BJP organiserade själva en mänsklig mur för att protestera mot kvinnors tillträde till templet. Deras mur samlade ”ett par tusen” män och kvinnor, enligt The India Times.

Vänsterregeringens och de indiska kommunisternas svar på den kvinnofientliga högerns mur blev den fjärde längsta mänskliga kedjan i historien, och den längsta ”kvinnomuren” någonsin.

Se kommunistpartiets video från protesten här: