Hoppa till huvudinnehåll

Flera mördade på Västbanken – Israel godkänner nya bosättningar

Sedan den 7 oktober har Israel mördat hundratals personer på Västbanken och antalet bosättningar ökar snabbt. I veckan beslutade israeliska myndigheter att annektera ytterligare 13 kvadratkilometer.

En israelisk räd mot flyktinglägret i Jenin, januari 2023.
IDF

Samtidigt som folkmordet i Gaza fortsätter försöker Israel krossa det växande väpnade palestinska motståndet på Västbanken. Minst sju personer har dödats i motståndsfästet Jenin den senaste veckan – samtidigt som Israel godkänner den största annekteringen av Västbanken på 30 år.

Det var fredagen den 5 juli som den israeliska ockupationsmakten, efter strider med motståndsgrupper, omringade ett hus i Hersh Al-Saadah i Jenin på Västbanken och besköt det med missilgevär. Sju palestinier, som uppges tillhöra Jeninbrigaden, dödades.

Enligt uppgifter ska en av de döda, Hamam Hashashs, kropp konfiskerats av den israeliska militären. Enligt Adalah, en palestinsk människorättsorganisation baserad i Israel, är Israel det enda landet i världen som konfiskerar kroppar i krig – något som räknas som ett brott mot internationella konventioner för att förhindra tortyr och inhuman behandling. 

I slutet av juni inledde Israel en storskalig operation mot flyktinglägret Nour Shams nära Tulkarm, ett annat motståndsfäste på Västbanken. Lägret belägrades, vandaliserades med bulldozrar och bombades med drönare. Tre palestinier dödades i bombningarna, varav en kvinna och ett barn.

De senaste åren har israeliska attacker mot Västbanken ökat, och sedan den 7 oktober förra året har fler än 500 personer dödats i attackerna. Trots det har Israel inte lyckats kväsa motståndet som växer sig starkare – särskilt i de norra delarna som Jenin och Tulkarm.

Den 4 juli godkände israeliska myndigheter en byggplan för 5.300 bostäder i ett tiotal bosättningar på Västbanken. Den annekterade landytan, som nu förklaras som Israels statliga egendom, uppgår till 13 kvadratkilometer. Enligt den israeliska fredsorganisationen Peace Now är det den största israeliska ockupationen av palestinskt landområde på 30 år.

Israeliska bosättningar har ökat kraftigt sedan den 7 oktober förra året. Hittills i år har Israel utökat de illegala bosättningarna med 24 kvadratkilometer på Västbanken. Totalt bor omkring en halv miljon israeler i bosättningar på det ockuperade Västbanken.