Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Folk(mords)fest?

Folkfest? Inte med en folkmordsstat. Israel måste kickas ut ur Eurovision. Om inte ska arrangörerna få se på fan.

Noa Kirel, Israels representant i Eurovision 2023, i en musik/propagandavideo signerad IDF.
IDF

Palestinavänner har länge kämpat för att slänga ut Israel ur Eurovision Song Contest, som är en av bosättarstatens viktigaste whitewashing-arenor.

Svaret som de brukar få av arrangörerna (och det borgerliga kommentariatet) är att man inte ska blanda Eurovision med politik. Det är en folkfest som alla får vara med på. Ja, förutom Ryssland då, som slängdes ut 2022. 

Det är nu nådens år 2024. Eurovision hålls i Malmö senare i vår. Bomber faller över Gaza och återigen reses kravet: Bojkotta Israel. 

Men EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) slår fast: Israel får vara med i Eurovision. De säger sig värna om tävlingens status som ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik”. Jag slängde iväg ett mejl till deras presstjänst:

”Vad vill ni ge för svar till dem som anser att det finns ett visst mått av hyckleri i att låta Israel vara med men inte Ryssland? Är inte det ett politiskt beslut? Om vi snackar skurkaktigt agerande så har Israel mördat fler civila i Gaza på drygt 100 dagar än den totala summan av civila döda i Ukraina sedan den ryska invasionen för två år sedan. Är mördandet av över 10.000 barn inte anledning nog för EBU att slänga ut en nation ur tävlingen?” 

Det var för en dryg vecka sedan. Inget svar. 

Nej, vill man få något gjort är det bäst att göra det själv (tillsammans med andra). Let's give 'em hell. Låt oss dra igång en Eurovisionbojkottrörelse som får Stoppa
matchen-protesterna* i Malmö 2009 att blekna. Arrangörerna ska skämmas, Malmös politiker ska skämmas och varenda jävel som köpt en biljett eller ens tänkt tanken på att besöka evenemanget ska skämmas. 

Tillsammans får vi Eurovision 2024 att gå till historien som ett ekonomiskt och pr-mässigt fiasko. Men vi måste börja redan nu. 

*”Stoppa matchen” var en stor kampanj och demonstration mot tennismatchen mellan Israel och Sverige i Malmö under Davis Cup för femton år sedan, i syfte att protestera mot Israels bombningar av Gaza.

 

1300…

...finska artister, musiker och andra branschanställda kräver i ett gemensamt upprop att Israel ska stoppas från att medverka i Eurovision i Malmö i maj. Undertecknarna vill att public service-bolaget Yle sätter press på arrangörerna – eller bojkottar tävlingen.

ISLAND…

…kanske skippar Eurovision i år. Public Service-bolaget RÚV:s chef Stefán Eiríksson säger till Kulturnyheterna att han och flera av artisterna är bekymrade.

– 10.000 personer här på Island har skrivit under ett upprop som kräver att vi bojkottar Eurovision om Israel deltar. Det är såklart något vi måste ta med i beräkningarna. 

Beslutet om Island ska delta i Eurovision kommer att fattas först efter att deras melodifestival Söngvakeppnin avgjorts, och i samråd med vinnaren. Besked lämnas därför först i mitten av mars.

2019 skickade Island synthbandet Hatari till Eurovision i Tel Aviv. Bandmedlemmarna gjorde då en liten aktion med palestinafana på plats.