Hoppa till huvudinnehåll

Folkmordsfri musikfest

– Vi vill skapa ett etiskt alternativ till Eurovision, säger Ellen Hansson Khorsand, som är med och anordnar Falastinvision – en garanterat folkmordsfri schlagertävling som äger rum samtidigt som det riktiga eventet i Malmö.

Ellen Hansson
Arkivbild/Proletären

– Vi vill skapa ett etiskt alternativ till Eurovision. Där alla som vill ta avstånd från EBU:s och SVT:s val att inkludera Israel fortfarande får lyssna på musik och dela en fin kväll i kulturens och solidaritetens tecken, säger Ellen Hansson Khorsand musiker, Palestinaaktivist och talesperson för Falastinvision.

Falastinvision är en alternativ melodifestival som äger rum samtidigt som det ”riktiga” eventet den 11 maj. Det blir en livestreamad musikfest med ett tjugotal bidrag, med allt från folkmusik till synth och hiphop, från flera olika länder.

Tittarna får sedan rösta fram sin favorit. Litegrann som riktiga Eurovision, men som arrangörerna säger: ”Garanterat folkmordsfritt”.

Vad hade du velat säga till Eurovisionarrangörerna?

– Att tävlingen hade varit ett utmärkt tillfälle att ta ställning för mänskliga rättigheter och göra rätt. Särskilt då man tidigare har uteslutit Ryssland på liknande grunder.

– Det brutala folkmordet som pågår i Gaza kan inte ha undgått någon. Det går inte att skylla ifrån sig eller förminska det på något sätt, eller att kalla Eurovision för en opolitisk tävling när man har tagit politisk ställning tidigare. Jag uppmuntrar dem verkligen att se på alla artister som hoppat av och göra rätt.

Skippa SVT den 11 maj och följ istället den ”alternativa schlagerfestivalen” på falastinvision.com.