Hoppa till huvudinnehåll

Förälder om kritiserad förskola i Lövgärdet: ”Vi vill inte ha detta i Sverige”

I våras stängde Göteborgs kommun ner förskolan Lär och lek i Lövgärdet, på grund av kopplingar till islamistisk extremism. Men nu har den öppnat igen med ny ägare. ”Kommunen måste göra något åt det nu”, säger en förälder som tidigare haft sitt barn i verksamheten till Proletären.

Förskolan Lär och lek, som fick tvångsstängas i somras.
Proletären

Förskolan Lär och lek, som i juni fick stängas efter att kopplingar till islamistisk extremism avslöjats, har nu öppnat med Ströms slott AB som ny ägare. Bakom Ströms slott AB står väckelsepredikanten Magnus Olsson, vars bolag flera gånger kritiserats och anklagats för fusk och oegentligheter. Flera personer har nu slagit larm till Göteborgs stad, oroliga för att verksamheten under de nya ägarna fortfarande har kopplingar till islamistisk extremism.

Proletären har pratat med en kvinna som själv haft barn på förskolan för flera år sedan. Hon vill vara anonym men hennes vittnesmål stämmer väl överens med Göteborgs stads egen beskrivning av Lär och leks verksamhet vid stängningen i våras.

– Det kanske låter konstigt att jag hade mitt barn där, men jag hade förtroende för kommunen och den svenska politiken. Jag hade fått information om att det fanns en nystartad förskola i Lövgärdet. Jag tänkte att det låter ju jättebra och att den säkert är granskad. Men jag upptäckte direkt att detta inte passade mig eller mitt barn.

– Jag märkte att de inte hade sådant som dans, musik eller bild av religiösa skäl. Jag har inget emot religion och jag är själv muslim, men detta var inte vanliga muslimer. De var extremister.

Kvinnan är upprörd över att verksamheten åter ska öppnas, med Magnus Olsson som ägare – och att uppgifter pekar på att kopplingarna till islamistisk extremism kvarstår.

– Att en sådan som Magnus Olsson ska tjäna pengar på det är katastrof. Han utnyttjar människor. Vi vill inte ha detta i Sverige.

Hur påverkas barnen av en sådan förskolemiljö?

– Barnen far illa och mår dåligt. Man underskattar barn och hur de påverkas. Det påverkar också integrationen negativt.

Vad hoppas du ska hända nu efter avslöjandet?

– Barnen är det viktigaste vi har. Det ska vara rätt från början, språkmässigt och utan religiösa extremister. Varken Magnus Olsson eller personalen är lämpliga. Kommunen måste granska sådana här verksamheter och göra något åt det nu. Barnen har inte tid att vänta.