Hoppa till huvudinnehåll

Förtroendevalda rasar: Fel att utesluta Kristofer Lundberg

Uteslutningen av Kristofer Lundberg, tidigare ordförande i Hyresgästföreningen Väst, har väckt starka reaktioner. Förtroendevalda som Proletären talat med menar att förbundsledningens agerande är under all kritik.

De förtroendevalda som Proletären talat med att förbundsledningens agerande är under all kritik. Infällda: Mahasti Hashemieh, Mirja H Lappalainen, Britt-Marie Björklund, Christian Larsson, Pamela Möller-Ajani, Karin Boklund, Falis Samatar, Fia Envirant.
Montage: Proletären

Under Kristofer Lundbergs ledning radikaliserades Hyresgästföreningen i västra Sverige – något som inte föll förbundsledningen i smaken. Sedan kom anklagelser om ekonomiska oegentligheter i Angeredsföreningen som Lundberg var ordförande i. Detta ledde till uteslutning.

Själv menar Kristofer Lundberg att han enbart uteslöts ur förbundet av politiska skäl. Många medlemmar och förtroendevalda i Göteborg håller med.

Oavsett bakgrunden så menar de förtroendevalda som Proletären talat med att förbundsledningens agerande är under all kritik.

Mahasti Hashemieh, ordförande LH Frölunda torg och ordinarie stämmeombud region Västra Sverige

– Göteborgs mest bostadspolitiskt aktiva och färgstarka hyresgästförening utsätts för bedrägeri. Och istället för att sköta det internt, bistå de utsatta förtroendevalda och ge dem det stöd de behöver, hängs regionordförande oförskämt ut i media. Hela regionstyrelsen fråntas sina viktiga förtroendeuppdrag i veckor som gör att en hel region går på knäna och vakter anlitas för förneka hela den portade regionstyrelsen inträde till regionkontoret som om de vore kriminella. 

– Många aktiva förtroendevalda, medlemmar samt hyresrättsinnehavare har börjat ifrågasätta ledningen och förbundets förmåga att agera i enlighet med hyresgäströrelsens bästa, och tycker att förtroendet för Hyresgästföreningen har skadats stort. Men de har fortsatt stort förtroende för Kristofer Lundberg.

Mirja H Lappalainen, kassör LH Kvibergshuset, Göteborg

– Förbundsstyrelsens beteende är under all kritik vad gäller uteslutningen av Kristofer Lundberg. Det är inte schysst och absolut inte demokratiskt att gå ut i media med anklagelser utan att tala om vad det rör sig om. I ett demokratisk förbund som Hyresgästföreningen är, eller i alla fall ska vara, har man inte hemliga utredningar. Det är rent ut sagt oanständigt.

– Jag tänker fortsätta mitt engagemang i Hyresgästföreningen trots detta. Man kan inte påverka något alls om man lämnar och Hyresgästföreningen är en medlemsorganisation och ska därför styras av medlemmarna.

Privata /Montage: Proletären
Mahasti Hashemieh, Mirja H Lappalainen, Britt-Marie Björklund, Christian Larsson, Pamela Möller-Ajani, Karin Boklund, Falis Samatar och Fia Envirant.

Britt-Marie Björklund, ordförande LH Majblomman/Rivjärnet, Norra Göteborgs hyresgästförening 

– När Hyresgästföreningen Västra Sverige står redo att bekämpa och protestera mot marknadshyror och januariavtalet har förbundsstyrelsen gjort sig klara för att utesluta Kristofer Lundberg.  Förbundsstyrelsen har genom att via media anklagat och dömt regionstyrelsen utan att redogöra eller bevisa vad som verkligen skett.  Detta gjordes i ett läge då Västra Sverige gick i bräschen för en stor protestdag, 18 april. En protestdag som förbundet och dess högsta ledning inte gör till en nationell dag.

– Västra Sverige med Kristofer Lundberg svider i ögonen på socialdemokraternas styrda hyresgästförbund. På ett vidrigt sett fråntas vår ordförande alla befogenheter. Genom ett karaktärsmord. Lamslår hela regionen, allt för att kväsa den ilska som finns hos förtroendevalda över januariuppgörelsen och marknadshyror. Vi förtroendevalda skulle veta vår plats, men ur denna ilska växer istället en ännu starkare rörelse. Att utesluta Kristofer Lundberg som ordförande har skadat HGF och mitt förtroende för förbundsstyrelsen finns inte. Dom tjänar bara sig själva inte oss förtroendevalda! 

Dom tjänar bara sig själva inte oss förtroendevalda!

Christian Larsson, styrelseledamot HGF Frölunda

– Beslutet att hemligstämpla den utredning som ledde till uteslutningen vittnar om en historiskt efterbliven ledarstil. Förhoppningsvis provoceras många medlemmar av den här sortens sekterism, så att vi tillsammans kan rensa upp bland arbetsmetoderna. 

Pamela Möller-Ajani, orförande Norra Göteborg och ordförande LH Vågskålen

– Jag har varit aktiv i 9 år och brinner för bostadspolitiken och hyresgästerna. Har kämpat vid Kristofers sida hela vägen och kommer fortsätta göra det. Den dagen då han uteslöts slocknade allt. Det blev svart, en sorgens dag för Hyresgästföreningen. Men jag kommer inte sluta kämpa för honom. Han betyder så mycket för hyresgästerna, hans arbete måste leva vidare, vi måste kämpa vidare oavsett om det är i eller utanför föreningen. Det är hyresrättsinnehavare, de förtroendevalda som arbetar ideellt som är folkrörelsen. Sättet som Kristofer behandlats på är inte okej.

Sättet som Kristofer behandlats på är inte okej.

Karin Boklund, förtroendevald LH Långströmsgatan

– Det känns inte rätt när de plockar bort Kristofer med sådan tuff attityd att det fattas sexsiffriga belopp i Angereds budget. Sedan har de inga bevis att visa. De vill få alla att döma Kristofer för att de gör det. Men jag känner att de gjort fel! De måste göra om och göra rätt! Antingen visar de upp sitt bevis som övertygat dem att göra som de gjort. Då får vi chans att förstå. För vi förstår inte alls nu! Vi är överrumplade och jag känner rädsla. Vem vill efter detta vara verksam i denna förening som plötsligt kan visa sin otacksamhet med att beskylla en så grovt.

– Kristofer har kämpat för sin tro mot allt som hotar oss hyresgäster, genom att Socialdemokraterna inte förstår bättre än att hålla med i Januariavtalet. Att de tänker genomföra marknadshyror och inte stoppar utförsäljningar med mera. Kristofer har visat att han förstår vad vi hyresgäster blir utsatta för och kämpar för vår rätt att få bo i våra bostäder. Jag litar på Kristofer! Jag är skrämd och känner rädsla för Marie Linder och de som fått henne att genomföra dessa händelser vi fått uppleva. Hon har helt tappat mitt förtroende! Ändra dig eller så får du skämmas. Fy skäms!

Falis Samatar, fd ledamot i regionfullmäktige

– När förbundsstyrelsens beslut kom valde jag att lämna mitt förtroendeuppdrag i styrelsen för den lokala hyresgästföreningen, jag lämnade min plats som ledamot i regionens fullmäktige och jag lämnade mitt medlemskap i Hyresgästföreningen.

– Jag känner ingen tilltro till förbundsledningen, vars ordförande Marie Linder tjänar 115 000 kronor på våra medlemspengar. Den energi och glädje jag arbetade med förra året har de kvävt. De fråntog oss medlemmar möjligheten att välja ordförande, för de visste att ingen skulle vinna över Kristofer Lundberg. Det avslöjar att de inte bryr sig om oss medlemmar eller hyresgäster, vad kan vi då påverka? Om Kristofer Lundberg som betyder så mycket för rörelsen offras på detta politiska sätt, vad är då våra röster längre ned i organisationen värda?

Jag känner ingen tilltro till förbundsledningen

– Jag har bott i Sverige i 28 år, jag har aldrig tidigare känt någon tillhörighet här. Hyresgästföreningen var en liten sluten grupp, främst av äldre svenskar, deras aktiviteter riktades till en liten krets vänner, vi andra fick inte plats - När Kristofer Lundberg blev regionordförande öppnades en dörr för oss som tidigare stod utanför, vi blev uppsökta, välkomnade och gavs en plats. Kristofer visade oss vad Hyresgästföreningen betyder. Jag fann en plats, där jag känner tillhörighet, där mina åsikter räknades. Men all energi gick ur mig, jag kommer fortsätta kämpa för lokalsamhället men väljer att göra det utanför Hyresgästföreningen.

”Jag är fortfarande i chock”

Reaktionerna har varit starka även utanför Göteborg.

– Jag blir så förbannad så jag finner inte ord, säger Fia Envirant, ledamot LH Kronojägaren och revisor i Karlstadstyrelsen.

Vad var din reaktion på uteslutningen?

– Jag är fortfarande i chock och vill veta varför. Jag hoppas verkligen att det kommer en riktig förklaring, inte bara de här lama utskicken de har gjort, och att Marie Linder ställs till svars.

–  Generellt har det blivit så lam i energi hela föreningen. Därför blev jag så himla glad när jag stötte på Kristofer. Han är precis så som jag naivt har känt att man är när man ger sig in i det här, att man vill förändra och hjälpa till att göra saker bra. Men ju mer jag har sett den här lamheten desto mer har jag insett att den finns i alla led, att folk bara sitter och prenumererar på en stol någonstans men gör inget aktivt. De sitter och har sin plats bara och är som brickor i ett spel. Man ser det ännu tydligare nu med Kristofer att det är så högre upp också.

Hur tycker du förbundsstyrelsen har agerat?

– De har varit jävligt undflyende. De här pressmeddelandena och uttalandena som de gör är ren politik, inget annat. Det är bara en massa ordbajseri, inga svar på någonting och ingen förklaring. Det finns ju många tydliga frågor i det här, till exempel om förbundet har polisanmält [fakturabedrägeriet]. Inte ens det har vi fått ett direkt svar på, det har pratats bort i sörjan av att ”det här är inte bra”.

– Drar vi inte åt samma håll? Är Kristofer ett hot bara för att han inte är socialdemokrat? Då blir jag så förbannad så jag finner inte ord, det trycks ju hela tiden på att det ska vara partipolitiskt obundet.

Förändrar det på något sätt ditt engagemang?

– Jag blev så nedslagen. Kändes som någon kapade fötterna på mig. Vi planerade för att ha Bostadsvrålet här i Karlstad och så kom den här skiten emellan. Jag bara känner att är det någon idé att man håller på ens?