Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Fortsatt israelisk terror – tyst från Sverige

Isrels folkmord i Gaza fortsätter och markstyrkor är redo att gå in i Gaza City. Flera länder har kallat hem sina diplomater i protest mot det urskillningslösa mördandet men från Sverige hörs inga protester – inte ens över att svenska medborgare inte släpps ut ur Gaza.

En man ser ut över förödelsen från en av Israels tusenkilosbomber som smulade sönder flera hela bostadshus och dödade dussintals civila i flyktinglägret Jabaliya i norra Gaza.
Abed Khaled/AP/TT

Den senaste veckan har Israels folkmord i Gaza intensifierats ytterligare. Marktrupper har omringat staden Gaza i norr, där det fortfarande befinner sig hundratusentals civila potentiella offer när den israeliska armén snart förväntas inleda ett ännu värre blodbad på marken än hittills. 

Samtidigt har terrorbombningarna fortsatt, och Israel har nu dödat fler än 10.000 personer, varav fler än 4.000 barn, sedan Hamas attackerade Israel den 7 oktober. Israel har dödat fler civila på en månad i Gaza än vad som dödats i kriget i Ukraina under drygt 19 månader. 

Ändå hörs inga fördömanden från de hycklande västländer som skickar vapen till Ukraina och som infört sanktioner mot Ryssland. 

I en attack mot flyktinglägret Jabaliya i norra Gaza förra veckan använde Israel minst två 1.000-kilosbomber, enligt en analys som New York Times gjort. Bomberna lämnade enorma kratrar i attacken som dödade dussintals civila.

Enligt Israel ska en befälhavare i Hamas ha dödats i attacken mot Jabaliya.

Ändå används inga stora adjektiv i SVT om Israels dåd som det obligatoriskt görs om Hamas attack, som var ”chockerande, brutal och hänsynslös”, enligt Nike Nylander i söndagens Agenda, för att ta bara ett exempel. Samtidigt har tusentals palestinier bara ”dött” i de ständiga bombningarna av Gaza – i public service dödas de inte av Israel.

Tusenkilosbomberna är de näst största konventionella bomberna i Israels arsenal, men bland Israels öppet rasistiska politiker finns det de som ropar efter mer. I en radiointervju förra veckan sade en av premiärminister Benjamin Netanyahus ministrar, Amichay Eliyahu från det ultranationalistiska Judisk makt-partiet, att det är ett alternativ att bomba Gaza med kärnvapen.

Uppmärksamheten som uttalandet fick gjorde att Netanyahu tog det mycket ovanliga beslutet att suspendera Eliyahu. Ministern sade implicit det som alla vet men som landet aldrig erkänt offentligt, att Israel har kärnvapen, och uttalandet har fått både Ryssland och Iran att uppmana FN:s atomenergiorgan IAEA och internationella vapeninspektörer att intressera sig för Israels kärnvapen. 

Också i de södra delarna av Gazaremsan – dit Israel uppmanat alla civila att evakuera, och där de också bombar dem – är den humanitära situationen katastrofal. I Khan Younis i södra Gaza uppger FN-organet UNRWA att de har fler än 22.000 internflyktingar i ett av sina center, och att fler än 600 personer delar på en toalett. 

Minst 89 av UNRWA:s FN-arbetare har dödats i Gaza, vilket är flest någonsin i någon jämförbar period, enligt FN. Minst 46 journalister har dödats.

Israel vägrar samtidigt att släppa in förnödenheter för att lindra lidandet, i vad som den avgående chefen för New York-kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter kallar för ett ”skolboksexempel på ett folkmord”.

Netanyahu har varnat för att kriget kan pågå i månader och sade i måndags att Israel förmodligen kommer att ta över säkerhetsansvaret över Gaza när det väl är över, på obestämd tid.

Även på det ockuperade Västbanken har våldet mot palestinier ökat de senaste veckorna, från både bosättare och den israeliska armén. Fler än 150 palestinier har dödats på Västbanken sedan den 7 oktober, enligt AP, och fler än 1.000 har fördrivits från sina hem, enligt FN.

I måndags meddelade Israel att Ahed Tamimi är bland många andra som arresterats. Ahed Tamimi blev en ikon för det palestinska motståndet redan 2012 när hon som elvaåring försökte förhindra gripandet av hennes mamma. Fem år senare gav hon en israelisk ockupationssoldat en örfil för vilket hon fick sitta i fängelse i åtta månader. 

Israels brott har fått flera länder att kalla hem sina diplomater i protest, senast Sydafrika i måndags, vars utrikesminister Naledi Pando uttryckte ”extrem oro” över det fortsatta dödandet av barn och oskyldiga civila. Tidigare har bland annat Chile, Colombia och Turkiet gjort samma sak. Dessutom arablandet Bahrain, som 2020 normaliserade relationerna med Israel. 

Bolivia har sedan en vecka tillbaka helt brutit de diplomatiska relationerna med Israel på grund av landet krigsbrott i Gaza. Men från Sveriges regering hörs inga protester – inte ens över att svenska medborgare inte släpps ut ur Gaza.

Samtidigt planerar USA att skicka precisionsbomber för ett värde av 320 miljoner dollar till Israel inom kort, rapporterar Wall Street Journal.