Hoppa till huvudinnehåll
Av

Krönika: Fotbollen ska vara folkets

Det är viktigt att vi organiserar oss, både inom fotbollen och utanför den.


Sommarens fotbollsfest är i full rullning, hundratusentals har rest till Tyskland för att heja och fira. Enligt många är det här ett av de bästa mästerskapen någonsin sett till nivå av folkfest.

Varför? Jo, det känns återigen äkta, efter år av covid och mästerskap som präglats av en fotboll för de rika så får vi äntligen uppleva ett ”riktigt” mästerskap igen. 

Fotbollen har under de senaste årtiondena blivit mer och mer av kapitalisternas våta dröm istället för folkets. VM 2022 hölls i diktaturen Qatar på tveksamma premisser, och folkets gamla klubbar blir mer och mer kapitalistiska bolag istället för folkliga institutioner.

Över hälften av klubbarna i engelska Premier League ägs av amerikanska kapitalister, och flera av de resterande ägs av andra utländska intressen, till exempel Newcastle United som ägs av saudiska PIF.

Även våra svenska klubbar hotas av både svenska och utländska kapitalister, vår tradition av föreningsdemokrati hotas av vårt eget fotbollsförbund och kapitalistiska intressen. Det tydligaste exemplet är Fredrik Reinfeldt, nuvarande ordförande för det svenska fotbollsförbundet. Hans politik har visat var hans lojalitet ligger, såklart inte hos folket eller fotbollen. Han och SVFF har istället tagit stora steg mot en avdemokratisering av vår svenska fotboll.

Både genom sina försök att få in VAR (assisterande videodomare) i Allsvenskan och genom sina kritiska uttalanden kring 51-procentsregeln, som garanterar medlemmarna en majoritet av ägandet i de svenska klubbarna. Supportrarna i Sverige har gång på gång visat sitt motstånd mot VAR och sitt ovillkorliga stöd för en fortsatt föreningsdemokratisk fotboll. 

Även internationellt har folket protesterat mot kapitalets intrång i sporten. När fotbollskapitalisterna i några av världens största klubbar presenterade planerna på en så kallad superliga, en stängd liga för de rikaste klubbarna utan någon som helst ekonomisk risk för ägarna, protesterade supportrarna med stora demonstrationer och hot om bojkott av bluffligan. Det blev uppenbart att motståndet var för stort bland fansen och klubbledningarna fick backa. 

Så tillbaka till EM, varför visar européerna en sådan glädje över detta mästerskap? Varför beskrivs mästerskapet som det bästa någonsin?

Jag tror det är för att folket inser hur fotbollen dag för dag, år för år, försvinner mer och mer ur dess händer. Kapitalets flottiga fingrar har nu nästan nuddat allt i väg av fotboll, och vi inser hur vi kanske borde ta tillvara på de glädjestunder och riktiga evenemang som vi har kvar. För visst kommer utvecklingen fortsätta gå mot en fotboll för kapitalet, av kapitalet.

VM 2034 kommer arrangeras i Saudiarabien, återigen under väldigt tveksamma omständigheter. När man röstar om var mästerskap ska hållas så har Fifa en regel som säger att varje kontinent (rättare sagt dess fotbollsförbund) ska agera värd innan cirkeln börjar om igen. Men så om Asien genom VM i Qatar fick sin värdstatus 2022, hur kan de få den igen redan 2034?

Jo, Fifa har kringgått denna regel genom att ge VM 2030 till inte en, inte två, utan tre (!) kontinenter samtidigt. Mästerskapet ska spelas i Spanien, Portugal (Uefa), Argentina (Conmebol) och Marocko (Caf), vilket banat vägen för Saudiarabien.

Det är viktigt att vi påminner oss själva om att det är vi, folket, som sitter på makten. Precis som på arbetsplatserna är det vi som sitter på vapnet som kan stoppa kapitalets fortsatta utsugning av både oss och vår fotboll.

Dagen då Hammarby inte längre ägs av oss supportrar är dagen jag slutar gå på matcherna. Det är viktigt att vi organiserar oss, både inom fotbollen och utanför den. För sanningen är att klasskampen och kampen för en fotboll fri från kapitalisternas flottiga fingrar är sammanflätade.

Jag uppmanar er alla därför att bli medlemmar i er lokala klubb, vare sig stor eller liten, för en fortsatt folkligt ägd fotboll.

Nellie Puig

RKU Stockholm