Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Från floden till havet – en antisemitisk paroll?

I attackerna på demonstrationer till stöd för Gaza har det påståtts att parollen om att Palestina ska bli fritt ”från floden till havet” skulle vara antisemitisk. Det är falskt. Vad som däremot är rasistiskt är idén att judar inte skulle kunna leva tillsammans med andra människor.

Demonstration för Palestina i Columbus, Ohio, i USA den 12 oktober.
Paul Becker/Becker1999(CC)

Slagordet ”From the river to the sea, Palestine will be free” (Från floden till havet, Palestina ska bli fritt) har använts flitigt i demonstrationer för Palestina. Nu hävdar proisraeliska politiker och medier att parollen skulle vara antisemitisk. I länder som Tyskland, Storbritannien och Österrike utreds rent av att kriminalisera slagordet med hänvisning till att det skulle uppmana till mord på judar.

Det är ett horribelt och fullständigt felaktigt påstående, som bygger på en rasistisk uppfattning om att judar inte skulle kunna leva tillsammans med andra människor.

Parollen härstammar från Palestinska befrielseorganisationen PLO, den koalition av sekulära och socialistiska palestinska organisationer som bildades 1964 och senare kom att erkännas som palestiniernas representant av såväl Arabförbundet som av Israel och väst.

Själva slagordet har sitt ursprung i att palestinierna och de arabiska staterna inte accepterade delningen av Palestina i två stater 1948, utan istället förespråkade en sekulär demokratisk gemensam stat med lika rättigheter för judar, muslimer och kristna – ett fritt Palestina från floden till havet.

Efter att PLO genom den palestinska självständighetsdeklarationen 1988 erkände den israeliska staten, och i praktiken en tvåstatslösning efter 1967 års gränser, fick parollen allt mindre betydelse i organisationen.

Därefter kom istället Hamas, som bildades 1987, att använda PLO:s tidigare paroll. Men inte heller Hamas hävdar att judarna ska mördas eller fördrivas. Hamas må vara en islamistisk rörelse men framhäver i sitt program från 2017 att de inte bekämpar judarna utan det sionistiska projektet, och att de tror på samexistens mellan olika religiösa grupper.

I takt med att Israel saboterat alla försök att bilda en palestinsk stat genom ockupationen av Västbanken, byggandet av illegala bosättningar över hela Västbanken, rivning av palestiniers hem i Jerusalem och blockaden av Gaza, har parollen om ett fritt Palestina från floden till havet återigen blivit populär.

Det finns dock de som använder en liknande paroll i en mer rasistisk betydelse. Det israeliska regeringspartiet Likud skriver redan i första punkten i sitt program från partiets bildande 1977 att ”...mellan havet och Jordanfloden ska det enbart finnas israelisk överhöghet”. Programmet avvisar helt tanken på en palestinsk stat och slår fast att ”Israels land tillhör det judiska folket för evigt”.

Denna sionistiska idé, en judisk stat, för bara det judiska folket, och att det skulle vara uteslutet för judarna att leva i en icke-judisk stat tillsammans med araber, kan inte beskrivas som något annat än ren rasism.