Hoppa till huvudinnehåll

Fratelli D’Italia väntas bli valsegrare i Italien

Extremhögern ser ut att vinna ytterligare mark i valet i Italien, där nationalistiska Fratelli D'Italia väntas bli största parti.

Giorgia Meloni, med rötter i fascismen, kan komma att bli Italiens första kvinnliga premiärminister.
Riccardo Fabi/NurPhoto/Picture Alliance

Den 25 september är det nyval i Italien, efter att premiärminister Mario Draghis breda koalitionsregering kollapsade i juli, och det ser ut att bli ett maktskifte med högervridning. Enligt de senaste opinionsmätningarna leder en koalition med nationalistiska Lega, Berlusconis Forza Italia och Fratelli D’Italia (Italiens bröder) – det sistnämnda ett nationalkonservativt högerparti som ser ut att bli valets stora vinnare.

Fratelli D’Italia är det enda större partiet i Italien som inte ingick i koalitionsregeringen under Mario Draghi och många väljare ser därför partiet som en garanti för förändring. Partiet ser ut att bli det största med drygt 24 procent av rösterna, enligt den senaste opinionsundersökningen – en enorm ökning jämfört med valet 2018 då partiet fick 4 procent.

Partiledaren, 45-åriga Giorgia Meloni kan nu bli Italiens första kvinnliga premiärminister. Melonis motto är ”Gud, nationen och familjen” och hon har tagit ställning mot bland annat aborträtt, invandring och samkönade äktenskap. Hon har sin politiska bakgrund i Ungdomsfronten, det nyfascistiska partiet MSI:s (Movimento Sociale Italiano – Destra Nazionale) ungdomsförbund.

I flera intervjuer i italiensk och internationell press förnekar hon de påstådda kopplingarna till fascismen och menar att hon är ”patriot” och tror på demokrati. Fratelli D’Italia, som bildades 2012 av avhoppare från liberalkonservativa partiet Frihetens folk, har dock valt att behålla den trefärgade facklan som partisymbol, en symbol som bars av Benito Mussolinis fascister och ättlingar till diktatorn har kandiderat för Fratelli D’Italia i lokala val.

Den politiska kommentatorn Mauro Magatti menar dock i en intervju i SVT att det inte är rimligt att anklaga Giorgia Meloni för att vara fascist.

– Hon är helt enkelt ett uttryck för samtida populism. Stora delar av det italienska samhället uttrycker missnöje med den ekonomiska situationen och Giorgia Meloni har utnyttjat det.

Många kritiker är dock skeptiska till att den högernationella koalitionen kommer att kunna genomdriva den politik de går till val på och att kaoset i den italienska politiken kommer att fortsätta.

– Det är ren populism och demagogi. Det duger inte, man har fel svar på verkliga problem. Problemen finns och kräver svar men det finns inga enkla lösningar eller kryphål, menar en väljare som SVT talat med.

Giorgia Meloni och hennes parti säger sig vara kritiska till EU och dess inflytande över Italiensk politik och lagstiftning – de ställer dock inget krav på ett utträde. Partiet kräver också att den italienska marinen upprättar övervakningszoner och stoppar icke godkända fartyg att närma sig landet.

De vill även sänka inkomstskatten och införa en platt skatt på 22 procent för alla – ett klassiskt ultraliberalt förslag.

Fratelli D’Italia tog efter förra valet makten i Marche-regionen och ett av de första besluten de drev igenom var att stänga mottagnings- och stödinrättningar för invandrare. De verkar också för att förbjuda hälsokliniker att tillhandahålla abortpiller.

En företrädare för Fratelli D’Italia i Marche föreslog nyligen att kvinnor skulle stanna hemma för att ta hand om barnen medan män fastställer lagar och regler.