Hoppa till huvudinnehåll

Fredsaktivister till Norge

– Givetvis ställer vi upp och stöder både norrmännen och oss själva i kampen mot Nato, säger Katja Alheden från Nej till Nato Göteborg.

Katja Alheden från Nej till Nato Göteborg som ordnar en bussresa till demonstrationen den 27 oktober i Oslo.
Marcus Jönsson

När Sverige ska öva krig med Nato i Norge ordnar svenska fredsaktivister en bussresa till demonstrationen i Oslo mot övningen. Bussen går från Göteborg på morgonen lördagen den 27 oktober och återvänder på eftermiddagen.

– Självklart åker vi och demonstrerar. Det är vårt sätt att visa vår medborgerliga röst, vi har ingen annan, säger Katja Alheden från Nej till Nato Göteborg.

Sverige deltar i jätteövningen Trident Juncture med omkring 2200 soldater och officerare från samtliga stridskrafter. Armén kommer att öva med underställda amerikanska och finska förband, marinen har med sig två korvetter och flygvapnet fyra Gripenplan.

Sverige lämnar värdlandsstöd till Natoförband och det amerikanska luftvapnet baseras på Kallax flygplats i Luleå under övningen, som delvis genomförs i svenskt luftrum. Dessutom kommer mängder av Natos militärfordon transporteras genom Sverige inför övningen.

– Idag på radion talade de om att det kommer att bli mycket trafikproblem mellan Malmö och Oslo, eftersom Nato kommer att föra krigsmaterial på E6:an genom Sverige. Det är den lilla saken som gör oss omedelbart påminda om Nato, säger Katja Alheden.

– Men det är mycket större än så. Varför ska vi i Sverige gå med i Nato? Deltagandet i övningen är ett steg ännu närmare fullt medlemskap i Nato, och det innebär i sin tur att vi blir indragna i andra länders krig som vi inte har bett om.

För Katja Alheden är det självklart att åka till grannlandet för att protestera mot den största Natoövningen i Norge sedan kalla kriget.

– Givetvis ställer vi upp och stöder norrmännen och oss själva i kampen mot Nato. Det är viktigt och stärker också oss själva. Freden är för dyrbar för att vi ska ge upp.

Fakta

Trident Juncture och bussresan

Trident Juncture är den största Natoövningen i Norge sedan kalla kriget. Genomförs mellan den 25 oktober och den 7 november.

Omkring 45.000 soldater, 150 flygplan, 60 fartyg och 10.000 fordon från de 29 Natoländerna samt partnerländerna Sverige och Finland deltar i övningen.

Sverige deltar med omkring 2.200 soldater och officerare, två Visbykorvetter och fyra Jas 39 gripen.

USA:s luftvapen kommer att baseras på Kallax flygplats i Luleå och övningen genomförs delvis i svenskt luftrum.

Den 27 oktober är det demonstration i Oslo mot Trident Juncture och Nato. Det går buss från Göteborg till Oslo över dagen.

Bussen avgår från Göteborg 8.30 lördagen den 27 oktober och vänder tillbaka efter demonstrationen 16.30. Kostnaden kommer att hamna runt femtiolappen.

Bussresan arrangeras av Nej till Nato Göteborg och Fredsam, med stöd av nätverket Stoppa Aurora 17. Anmäl deltagande till katja_alheden@hotmail.com.