Hoppa till huvudinnehåll

Göteborg 400 år: Fritidsledare om Göteborg: "Vi satsar på att sminka det som syns"

Medan Göteborg satsar på att vara en plats för turister och evenemang kämpar fritidsgårdar i stadens socialt utsatta områden mot årliga nedskärningar.

Mixgårdenprofilen Norberto Daniel Cornaglia, mer känd som ”Pelusa", välkomnar ungdomar till fritidsgården.
Göteborgs Stad / Montage: Proletären

– Vi satsar på att sminka det som syns, det som är inne i centrum, medan segregationen i staden bara ökar. 

Det säger Lina Renholm, som arbetar på fritidsgården Mixgården i stadsdelen Hammarkullen i nordöstra Göteborg, om satsningar på ”evenemangsstaden” Göteborg – medan de som bor i stadens socialt utsatta områden kämpar mot ständiga nedskärningar.

2017 beslutade Göteborgs kommunfullmäktige att gå vidare med expansionen av den kommunalt ägda nöjesparken Lisebergs jubileumsprojekt, som består av ett underhållningshotell och en inbyggd vattenpark för en beräknad kostnad av 1,2 miljarder kronor. 

Samtidigt kämpar Göteborgs mest utsatta områden ständigt mot årliga nedskärningar. Vid årsskiftet 2020/2021 beslutades det om att ta bort Göteborgs stadsdelsförvaltningar. Tidigare fanns det 20 stadsdelsnämnder, 2011 blev till tio och nu delas det in i fyra regionala områden: Centrum, Hisingen, Nordost och Sydväst.

Stadsdelsnämnderna har i flera år drivit igenom nedskärningar efter nedskärningar och med centraliseringens effektiviseringsmål fortsätter besparingarna. För socialnämnderna i Nordost och Sydväst finns besparingskrav på 120 miljoner kronor, vilket oroar Lina Renholm. 

Proletären
Line Renholm, fritidsledare på Mixgården

– Det handlar inte så mycket om Mixgården som verksamhet utan om hur vi behandlar våra förortsområden. Vi har en växande segregation i staden och det finns ingenting som tyder på att den håller på att stanna upp eller bromsas in. De satsningar som görs är inriktade mot innerstaden. 

Två fritidsgårdar i nordöstra Göteborg, i Gårdsten och Bergum, hotades 2019 av nedstängningar, ett beslut som drogs tillbaka efter protester men då med besparingskrav på bland annat inköps- och anställningsrestriktioner samt vikariestopp.

– Det är inte mycket pengar om vi tittar på fritidsgårdarna runt om i Angered, tillsätt en tjänst här och där så kommer vi ha en bra grundbemanning i alla våra öppna verksamheter. Sen kommer inte det att lösa alla problemen, vi har även en bostadssituation, skolsituation och för föreningslivet. Det brister på många ställen samtidigt.