Hoppa till huvudinnehåll

Lönedumpning pågår: ”Gå på beställarna om arbetskraftsimporten”

Arbetskraftsimporten hotar löner och villkor för svenska byggnadsarbetare. Proletären har pratat med Jonas Sjöberg, ordförande i Byggnads Region Skåne, om problemet och vad facket kan göra i frågan.

Jonas Sjöberg, ordförande i Byggnads Region Skåne.
Byggnads/pressbild

Hur är situationen i Skåne vad gäller importerad arbetskraft?

– Vi har väl ungefär 80-90 utländska företag som är verksamma här. Ett 20-tal av dem är med i arbetsgivarorganisationen, BI, och har därmed kollektivavtal. Vi har väl hyfsad koll på de som jobbar för de stora svenska byggföretagen. Men sedan har vi ju alla firmorna med 6-7 anställda som jobbar för små fastighetsägare och byggen, med Rot-jobb åt privatpersoner och så vidare. Här finns också en hel del med falska F-skattsedlar. Det kan vara allt från 100 till 1000 personer.

– De som är underentreprenörer åt Skanska, Peab och NCC har vi som sagt bättre koll på. Företagen har själv blivit försiktigare efter en del uppmärksammade skandaler. De är ju rädda om sitt varumärke. Vid det nya sjukhusbygget, Skanskabygget på Mas, är dom noga med underentreprenörskedjorna och har koll, men på villamarknaden är det rena vilda västern.

Har du någon bild av vad de utländska arbetarna tjänar?

– Här är ju grunden till problemet. Man utnyttjar att de utländska arbetarna har lägre löner i sina hemländer. Vi vill ju försvara våra löner och villkor och de är helt klart hotade idag. Det finns ju en sanning i det som arbetsgivarna säger, att det saknas folk idag. Byggnadsarbetare växer inte på träd och idag är arbetslösheten låg.

– Men framtiden vet vi ju inget om. Ser du till exempel till Rumänien så tjänar de kanske 20-25 kronor i timmen där. Då är 100 kronor i timmen, skattefritt, hur bra som helst. I princip kan de skicka hem mer än normal månadslön till sin familj. Då kan man lätt bo i en jävla kolonistuga med en drös andra.

Går det att kolla detta och göra något åt det?

– Vi har ju sett firmor som lämnar in anbud där gubben kostar totalt 220 kronor i timmen. En omöjlighet om man ska följa avtal och alla regler och krav. Sedan kan allt se bra ut om vi får se pappren. Rätt lön, rätt traktamente och allt. Men sen har de kanske fått sitt manskap att skriva på ett kvittningsavtal för bostad, juridisk hjälp eller liknande. Det kommer vi inte åt om ingen kommer konkret till oss och säger att de blivit lurade eller tvingade att skriva under avtalet.

I Göteborg har en stor byggfirma nu sagt upp egen personal trots att de har mycket jobb. Händer sånt hos er också?

– Jag gissar att det är Serneke, eller hur? Nej några sådana direkta fall har vi inte haft. Ännu. Jag skulle säga att nu under högkonjunkturen har många behållit sitt folk, men all utökning är med importerad arbetskraft. För tio år sedan hade de flesta bara egen personal. Nu har de en kärna på 8-10 anställda och säljer ut jobb till, ibland upp till 10-12, andra företag med bara utländsk personal. Där har vi inte en enda medlem. 

– Återväxten i branschen är hotad. Vid ett sånt stort jobb som citytunneln fanns inte en enda traditionell lärling.

Vad borde vi göra åt problemet tänker du?

– Jag tror man måste jobba på flera plan. Gå på beställarna. Det är ju många gånger kommunala och statliga bolag. Fråga om de tycker detta är en vettig situation att ha. Arbetsmiljöverket måste få mer resurser. Vi har inget mandat att gå in på arbetsplatser där vi inte har medlemmar. Arbetsmiljöverket har däremot rätt att gå in och göra kontroller.

– Polisen och rättsväsendet måste också steppa upp och få mer resurser. Trots fler och fler allvarliga olyckor har ingen ännu ställts till svars för arbetsmiljöbrott eller vållande till annans död. Ekobrotts- och skattemyndigheterna skulle också behöva rycka in. Som systemet fungerar nu är det för lätt för oseriösa och kriminella att utnyttja. Sen måste vi påverka EU att ändra sina regler.

Hur tänker du där? I valet 2018 hade ju Socialdemokraterna ett krav om att återinföra arbetsmarknadsprövning för arbetskraft från länder utanför EU. Borde inte det vara rimligt även inom EU?

– Jo det är klart. Om vi har arbetslösa i landet och kunnigt folk som inte har jobb ska de gå före. Vi finns ju till för att värna våra medlemmars intresse. Så prövning av arbetstillstånd är helt relevant.