Hoppa till huvudinnehåll

Gaza i riskzon för cororonautbrott: ”Dödstalen kan bli fruktansvärda"

Den israeliska ockupationsmakten har systematiskt hindrat palestinierna från att bygga upp sin hälso- och vårdinfrastruktur, vilket lett till att Gazaremsan är illa rustad för ett större utbrott av covid 19.

Ett större utbrott av covid 19 i Gaza skulle få ödesdigra konsekvenser.
Montage: Proletären

Den palestinska staten är illa förberedd för covid-19-pandemin. Detta framgår tydligt i statistik som den pro-palestinska BDS-rörelsen (boycott, divestment and sanctions) har sammanställt.

Den israeliska ockupationsmakten har systematiskt hindrat palestinierna från att bygga upp sin hälso- och vårdinfrastruktur. Situationen är särskilt allvarlig i det tätbefolkade Gaza, som ofta kallas för världens största utomhusfängelse.

På Gazaremsan bor omkring två miljoner människor på en yta mindre än Göteborg (cirka 365 kvadratkilometer). De har i nuläget bara 63 fungerande respiratorer och 78 intensivvårdsplatser. 

Än så länge finns bara ett dussintal bekräftade fall av covid-19 i Gaza, men trångboddhet och sanitära missförhållanden gör att siffran snabbt kan växa. Ett större utbrott skulle få ödesdigra konsekvenser.

”Dödstalen kan bli fruktansvärda”, skriver NGO:n International Crisis Group som uppmanar Israel att lyfta handelsblockaden mot Gaza och även låta drabbade palestinier söka vård utanför.

Det finns risk för att palestinier som bor eller är tillfångatagna i Israel för smittan till Gaza. Israel, som har omkring 15.000 drabbade personer, publicerade först inte information om covid-19 på arabiska. De har också prioriterat bort palestinska och arabisktalande områden i landet vid provtagning.

Israeliska fängelsemyndigheter har även fått kritik för att ha misslyckats med att ge de cirka 5.000 palestinska politiska fångar som de håller i förvar skydd mot viruset. BDS-rörelsen skriver till exempel att israelisk militär dumpade ett antal palestinska fångar som uppvisade virussymptom utanför en checkpoint utan någon som helst medicinsk tillsyn.