Hoppa till huvudinnehåll

Gazas mördade barn

En enorm mordplats i centrala Örebro när Tecknaruppropet ritar de mördade palestinska barnens konturer i krita. – Vid nästa regn kommer motivet att försvinna – en metafor för medias korta minne när det gäller bevakningen av Gaza, säger Karin Z Sunvisson från Tecknaruppropet.

Tecknaruppropet hoppas att symbolen ”brottsplatskonturerna” ska sprida sig och dyka upp på gator och torg runt om i landet. Motivet är enkelt att återskapa och allt som behövs är en krita.
Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato

På lördagen vaknade centrala Örebro upp till en konstaktion signerad Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato. Fler än 2000 barn har dödats i Gaza de senaste dagarna i det som FN, med rätta, kallar för en etnisk rensning. Hela Olof Palmes torg täcktes därför under morgontimmarna av de mördade barnens konturer, tecknade i krita, likt en mordplats i ett polisdrama.

– Vid nästa regn kommer motivet att försvinna – en metafor för medias korta minne när det gäller bevakningen av Gaza, säger Karin Z. Sunvisson från Tecknaruppropet.

Frågorna tecknarna ställer är ”Varför är vissa barn mer värda än andra?”. De hoppas också att symbolen, brottsplatskonturerna, ska sprida sig och dyka upp på gator och torg runt om i landet. 

Men just den här platsen är extra symbolisk, tycker Karin Z. Sunvisson.

– Olof Palme skulle ha gett dessa satans mördare deras rätta epitet.

Många stannade till på torget och fotade och tittade, berättar Karin Z. Sunvisson. Tyvärr åkte nästan lika många bara tvärs över motivet på sina elsparkcyklar. 

– Men en äldre man, ovetandes om att vi tittade på honom, kryssade försiktigt fram över det stora torget med sin rullator för att inte gå på kropparna. Han blev bilden av att medkänsla och inlevelseförmåga ännu finns i Sverige.

Lokalradion kom och rapporterade men klippte bort ord som ”folkmord” och ”etnisk rensning" trots löfte om att det skulle finnas med, berättar Karin Z. Sunvisson.

 – Istället skrev de att det var en manifestation ”mot kriget mellan Israel och Hamas”. Vi fördömer allt våld mot civila, men att liksidigt fördöma ”båda parter” är att ställa sig på Israels sida eftersom Israels brott är så mycket mer omfattande.