Hoppa till huvudinnehåll

General mot dubbelmoral: ”Ryggradslöst att dela scen med Israel”

Ivan Olausson Klatil – mer känd som General Knas från Svenska Akademien – har ett långt engagemang för Palestina bakom sig. Om du åker till Malmö och protesterar mot Eurovision kan du se honom på scen.

General Knas
Rudeboy Records

Eurovision i Malmö närmar sig och fortfarande syns inga tecken på att sångtävlingen kommer ta ställning mot det pågående folkmordet och utesluta Israel. Därför planeras det en stor demonstration i Malmö för att visa att Israel inte är välkomna.

En som kommer vara på plats i demonstrationen är General Knas, en av Sveriges mest framträdande reggaeartister. När demonstrationen anländer till Slottsparken kommer han och flera artistkollegor framträda med musik och tal.

– Jag är inte jättemycket för Eurovision överhuvudtaget, det är kommersiellt och jag har alltid hållit till inom det mer alternativa. Men hur Eurovision agerar nu är supermärkligt och får mig att gilla det ännu mindre. Det är ren dubbelmoral i förhållande till att de uteslöt Ryssland så snabbt, säger ”generalen” – eller Ivan Olausson Klatil, som han egentligen heter – till Proletären.

– Visst ska man i viss mån separera kulturen från vad en stat håller på med, men när det gäller en nation som försöker whitewasha folkmord med kultur så går en röd linje.

Ivan Olausson Klatil var initiativtagare till Kulturhjälpen för Palestina, som samlade in drygt 700.000 kronor till Palestinagrupperna. Han var också en av de över 1.000 svenska artister som skrev under uppropet mot Israels medverkan i Eurovision.

Engagemanget för Palestina går långt tillbaka, berättar han.

– Det började med att min mor drog med mig på demonstrationer när jag var liten. Sedan när jag utbildade mig i internationellt och interkulturellt socialt arbete gjorde jag min praktik i ett palestinskt flyktingläger i Libanon, och bodde där i sju månader. Efter de erfarenheterna var det ganska naturligt att fortsätta mitt engagemang.

Han har också seglat med och ställt upp för konserter med Ship to Gaza. Låten Solidaritet är en hyllningssång till Ship to Gazas solidaritetsarbete.

Nu bor han i Köpenhamn och engagerar sig i Palestinarörelsen där och försöker bygga en brygga mellan aktivister över sundet.

När Proletären pratar med Ivan Olausson Klatil har vi nyligen nåtts av nyheten att artisterna Medina och Dotter valt att ställa in sina konserter på Eurovision med hänvisning till Israels medverkan. 

Vad tycker du om att fler tar ställning mot Israel och hoppar av Eurovision?

– Det är bra. Nu är det knappt några lokala Malmö-akter kvar. Och det gäller inte bara de stora Eurovision-arrangemangen, Malmö stad har försökt organisera mindre event i staden och mycket av det har blivit avbokat också.

– Det är synd att man offrar en folkfest för att Israel ska få vara med, nu förlorar staden massor av skatteintäkter när det kommer färre turister än de räknat med. Hur mycket skattepengar ska det få kosta Malmö att Israel ska få tvätta sin smutsiga byk?

Men det är fortfarande en hel del artister kvar. Vad vill du säga till dem?

– Jag kan väl förstå artister som ägnat sina liv åt att få uppfylla sin dröm om att stå på en scen och så kommer det krav på dem att hoppa av – fast de själva inte bryr sig så mycket utan bara vill sjunga. Det är så klart komplicerat.

– Men jag tycker ändå man kan kräva av artister, och människor överlag, att de ska ha en ryggrad och inte agera som prostituerade som säljer sig för pengar, fame och kändisskap. Jag tycker det är vekt och ryggradslöst.

– Även internationellt tycker jag att det har varit väldigt tyst. Många verkar vilja skydda sina egna karriärer inom musikindustrin just nu, och det kostar ju att ta ställning.

General Knas kommer att framträda såväl på demonstrationen i Malmö den 9 maj som på mottagningen av Ship to Gaza i samma stad dagen innan. Han spelar i Köpenhamn den 10 maj.

För närvarande befinner han sig också på jubileumsturné med Svenska Akademien, som planeras pågå fram till hösten.