Hoppa till huvudinnehåll

Val 2018: ”Glädjande att fler lägger sina röster åt vänster”

Kommunisternas ordförande Robert Mathiasson menar att valresultatet pekar på behovet av en röd arbetarrörelse som kan ge svar på de samhällsproblem som pressar folk.

Regeringsfrågan har ägnats stor uppmärksamhet under valrörelsen.
Jenny Tedjeza

SVT:s vallokalsundersökning visar ett massivt stöd för högerpartierna, men också framgångar för Vänsterpartiet. Socialdemokraterna och Moderaterna tappar väljarstöd. Den gamla parlamentariska ordningen fortsätter att krackelera.

– Vi ser något gammalt dö och de första fröna till något nytt. Det vill vi gärna vara en del av, säger Kommunisternas ordförande Robert Mathiasson som under kvällen befinner sig på partiets valvaka i Varberg.

De tre högerpartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna får i vallokalsundersökningen 45 procent av väljarstödet. Skrämmande, tycker Robert Mathiasson.

Proletären / Robert Mathiasson

– Det visar att det finns problem i samhället som pressar folk och att det är högern som ger svaren. Nu behöver vi en röd arbetarrörelse som ger sina svar.

Robert Mathiasson menar också att vänstern behöver lämna sin ensidiga fokusering på det parlamentariska arbetet.

– Det är glädjande att fler människor lägger sina röster åt vänster och att Vänsterpartiet får fler medlemmar. Frågan är nu om Vänsterpartiet tar steget till deltagardemokrati och får dessa människor att aktivera sig i sin vardag.

Regeringsfrågan har ägnats stor uppmärksamhet under valrörelsen, vilket Robert Mathiasson tycker är synd. Den största frågan är inte vem som blir statsminister. Både Kristersson och Löfven vill se inskränkningar i strejkrätten.

– Det vi behöver är mer ideologiska strider i riksdagen.

Och för arbetarrörelsen är uppgiften given, enligt Robert Mathiasson.

– Frågan är hur vi mobiliserar de som vill se en annan utveckling i samhället. I demonstrationer, i manifestationer och på arbetsplatserna. Det handlar om att folk måste ta saken i egna händer.