Hoppa till huvudinnehåll

Gratis e-bok om svenskarna som dödade arbetare i Finland 1918

Med anledning av att det var 100 år sedan det finska inbördeskriget, publicerar Proletären Rainer Anderssons bok Vad gjorde du i Finland, far? som gratis e-bok.

Rainer Andersson, till vardags tågvärd, har skrivit den sedan länge utgångna boken Vad gjorde du i Finland, far? som nu ges ut på nytt av Proletären som en e-bok.
Marcus Jönsson

OBS! Med vissa webbläsare kan det uppstå problem med att ladda ner e-boken. Du som inte kan ladda ner filen – maila red@proletaren.se så skickar vi e-boken i ett mail!

1999 gav det lilla svenskspråkiga förlaget Sahlgrens i Finland ut boken Vad gjorde du i Finland, far? Genom att följa officeren och godsägaren Nils Palme berättar författaren Rainer Andersson om de mellan 1000 och 1500 svenska frivilliga som reste till Finland 1918 för att slåss på den vita sidan i finska inbördeskriget.

– Under hela min uppväxt fanns det knappt någonting att läsa om detta, säger Rainer Andersson, vars morfar deltog i kriget på den röda sidan.

Rainer Andersson beskriver boken som ”en rasande skrift”.  

– Jag var så jävla arg när jag skrev den. Jag kände att jag hade blivit snuvad på min egen historia, att hela svenska folket var snuvat på sin historia. Vem hade hört talas om att hundratals svenska officerare åkte till Finland och sköt arbetare?

Men det ligger också en hel del arbete bakom boken. Tidningar, böcker, arkivmaterial från Krigsarkivet och Kungliga biblioteket dammsögs på material.

Sverige deltog inte officiellt i det finska inbördeskriget, men svenska officerare fick tjänstledigt för att delta.

Och den liberal-socialdemokratiska koalitionsregeringens sympatier låg hos den finska borgerligheten.

– Socialdemokraternas partiordförande Hjalmar Branting var direkt motståndare till de rödas agerande i Finland, och Socialdemokraterna mörkade sitt agerande inför svenska folket, inte minst för arbetarrörelsen och arbetarklassen.

– Efter hungerkravallerna 1917 fanns det fortfarande upprorsstämningar i Sverige, och hade man då öppet visat att man stödde den vita sidan i Finland hade det kunnat få allvarliga konsekvenser, inte minst för Socialdemokraterna. Mycket av det här kom ju fram, men inte allt.

Något som Rainer Andersson har funderat en del på är vad som skulle hänt om den svenska arbetarklassen skulle försökt sig på ett liknande uppror som den i Finland. 

– Med tanke på den svenska socialdemokratins ställningstagande mot de röda och borgerlighetens aktiva stöd till de vita, så är det nog inte otänkbart att vi hade fått se liknande reaktioner här. Masslakt helt enkelt. 

Den 16 maj läggs Rainer Anderssons bok ut som en e-bok på Proletärens webbsida. Boken, som länge varit slutsåld, tillgängliggörs på så sätt för alla att läsa.

– Jag har inte skrivit boken för att tjäna pengar på den, utan för att jag tycker att folk borde läsa om det här. Genom åren har jag funderat på att starta en hemsida på nätet och lägga upp boken, men det blir nog aldrig av.