Hoppa till huvudinnehåll
Av
Pensionerad lärare

Krönika: Greta säger det klimatexperterna borde ha sagt

Ord som gröna investeringar, klimatneutralt och fossilfritt används som dimridåer. Våra kejsare är nakna. Greta Thunberg är tydligare än någonsin i sitt sommarprat.


På midsommardagen var Greta Thunberg först ut bland årets sommarpratare i radions P1. Greta bjuder oss bland annat på en road trip över den nordamerikanska kontinenten och en höstlig seglats över Atlanten. Men framförallt ägnar hon sig förstås åt vårt klimat.

Hon menar att klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Vad ska vi då göra? Den frågan är fel ställd, menar Greta. Det handlar istället om vad vi inte ska göra!

När hon träffar politiker och världsledare i FN-skrapan i New York och ser demonstranterna utanför är det två världar som möts, världar som skiljs åt av hundratals år av orättvisor. Orättvisor och rasism som möjliggjort uppbyggandet av västvärldens rikedom och dominans.

Klimatkrisen är ingen rättvis kris. De som lider mest, fortsätter Greta, har gjort minst för att orsaka den. Det är de fattiga, de mest utsatta, kvinnor och barn som kommer att drabbas hårdast.

Den metod som används mest för att minska utsläppen av växthusgaser är kreativ bokföring, att låta bli att rapportera utsläppen, att ljuga och lägga skulden på andra. Greta menar att Sverige är ett skolexempel på detta. Det vi konsumerar produceras i andra länder och svenska fabriker har flyttats till fattiga länder med billig arbetskraft där utsläppen sker.

Ord som gröna investeringar, klimatsmart, miljövänligt, klimatneutralt, ekologiskt, fossilfritt och hållbart används som dimridåer. Under coronakrisen har enorma krispaket med fantasisummor trollats fram från ingenstans. Men klimatkrisen möter världsledare och politiker med tomma ord och handlingsförlamning. Våra kejsare är nakna, säger Greta. Samhället är som ett enda stort nudistparty!

Greta är tydlig. Det som behövs är ett helt nytt sätt att tänka. De handlingar som krävs är varken politiskt, juridiskt eller ekonomiskt möjliga inom dagens politiska och ekonomiska system.

Gretas sommarprat innehåller en hel del mörker, men det finns ändå hopp. Hoppet finns hos folket. Vi måste göra det omöjliga, det är upp till dig och mig. Ingen annan gör det åt oss.

Klimatexperter, ledare i miljöorganisationer och politiker, inte minst inom MP och V, borde skämmas. En ung flicka, en tonåring, träder fram och säger det ni med alla era kunskaper och resurser borde sagt för flera år sedan. Lyssna på Greta Thunbergs sommarprat!