Hoppa till huvudinnehåll

Handelsbanken maxar utdelningen – 88 procent av vinsten till aktieägarna

Fredrik Lundberg, Sveriges tionde rikaste person och god för nära sex miljarder dollar, kan skratta gott på vägen till banken. Han är nämligen en av de stora vinnarna när Handelsbanken gör rekordutdelning.

Fredrik Lundberg är storägare i Handelsbanken.
Handelsbanken/Flickr/@marcosz/Montage: Proletären

Sist ut med sin rapport av de svenska storbankerna var Handelsbanken. De slår rekord med 36 miljarder i vinst före skatt och överraskade analytikerna med en kraftig utdelningshöjning –  på totalt 25,7 miljarder kronor.

De svenska storbankerna brukar dela ut ungefär hälften av vinsten till aktieägarna, men Handelsbankens utdelning motsvarar 88 procent av bankens nettovinst för året.

Kanske hade Fredrik Lundberg, vice ordförande i Handelsbankens styrelse och Sveriges tionde rikaste person, ett finger med i spelet när utdelningen höjdes. Han är nämligen storägare i banken.

Genom sina bolag Industrivärden och Lundbergföretaget äger han runt 15 procent av bankens aktier – enligt Dagens Industri innebär det en utdelning på runt 3,7 miljarder kronor. Dessutom äger Fredrik Lundberg aktier privat som ger honom nära 290 miljoner kronor extra i fickan efter styrelsens beslut om den generösa utdelningen.

Handelsbankens främsta intäkt är densamma som de andra bankernas. Det så kallade räntenettot, alltså mellanskillnaden mellan inlånings- och utlåningsränta.

I och med Riksbankens höjningar av styrräntan kunde bankerna snabbt höja räntan på kundernas lån. Samtidigt har banken inte höjt inlåningsräntan i samma takt – vilket gör att mellanskillnaden blir stor. Handelsbanken har höjt intäkterna från räntenettot med 30 procent jämfört med förra året – till 47,5 miljarder kronor.

En annan källa till inkomst för bankerna är Riksbankens inlåningsfacilitet.

Bankerna betalar ingen eller väldigt låg ränta på kundernas insatta pengar. Men Riksbanken erbjuder bankerna att sätta in sin så kallade överskottslikviditet – alltså kundernas pengar – över natten och få styrräntan med ett avdrag på 0,10 procent som tack.

Med en styrränta som dagens, på fyra procent, och en sparränta på lönekontot på 0,25 procent är det en god marginal för Handelsbanken.