Hoppa till huvudinnehåll

Hanif Bali ljuger om Palestinavän

Moderaten Hanif Bali twittrar att en Palestinaaktivist som protesterade mot statsminister Ulf Kristersson i Göteborg igår skulle vara gängledare. ”Det är frustrerande att en känd politiker sprider propaganda utan att dubbelkolla sina källor. På universitetet har vi lärt oss att vara noggranna med informationen vi delar”, säger den utpekade studenten Bachar Garar till Proletären.

Bachar Garar har pekats ut av twittertrollet Hanif Bali som gängledare från Hjällbo i Göteborg. I själva verket är han student från Växjö.
Privat / Montage Proletären

Artikeln är uppdaterad med ett tilägg om att Svenska Dagbladet, Barometern och flera högerpolitiker spridit vidare Hanif Balis desinformation.

Hetsjakten och lögnerna om de som visar sin solidaritet med det palestinska folket når nya bottennivåer. Under onsdagen hävdade den moderata politikern Hanif Bali att en Palestinaaktivist som deltog i protesten på den uppmärksammade afterworken med statsminister Ulf Kristersson i Göteborg skulle vara en gängledare från det kriminella Hjällbonätverket i samma stad.

Men Hanif Balis påstående är en ren lögn. Den utpekade aktivisten är i själva verket Bachar Garar, 22-årig universitetsstudent från Växjö. Själv blir han upprörd när han får höra om utpekandet.

– Det är frustrerande att en känd politiker sprider propaganda utan att dubbelkolla sina källor. På universitetet har vi lärt oss att vara noggranna med informationen vi delar. Det är svårt att förstå varför Bali anklagar en student för att uttrycka åsikter och dessutom sprider falsk information som kan skada människors liv. Vad betyder demokrati och yttrandefrihet egentligen för honom? Varför kan andras åsikter inte tolereras?

Bachar Garar var en av många Palestinaaktivister som deltog på den afterwork med statsminister Ulf Kristersson som arrangerades på Pustervik i Göteborg på tisdagskvällen. Aktivisterna vädrade högljutt sitt missnöje med att Sverige i FN inte röstade för ett eldupphör, och för att Ulf Kristersson inte fördömt Israels folkmord i Gaza, vilket Bachar Garar berättade för Proletären i en intervju tidigare under onsdagen.

I filmklipp som sprids på sociala medier syns hur Bachar Garar blir utledd ur möteslokalen av två poliser. Det är detta klipp som Hanif Bali nu sprider med texten: ”Hussein Ali Khan, ledare för Hjällbonätverket, har tagit paus från att leda sitt narkotikaimperium med barnsoldater och börjat engagera sig för palestinska barn”. 

X/hanifbali
Hanif Balis tweet.

Inlägget svämmar över av hatkommentarer och rasism. Bali kommenterar själv sitt inlägg flera gånger och skriver: ”Ali Khan-klanen arrangerar stormning av statsministers utfrågning och försvarar Hamas” följt av att Bachar Garar är en ”ypperlig kandidat till snabbspåret för statslöshet och utvisning”.

Påståendet spreds sedan vidare på ledarplat av bland annat Svenska Dagbladets Peter Wennblad och Barometerns Thomas Hermansson, men också på X (f d Twitter) av Svenskt Näringslivs Teodor Koistinen, Moderata ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor,

Men Bachar Garar är allt annat än en gängkriminell knarklangare. Han studerar fred och utveckling på Linnéuniversitetet samtidigt som han arbetar inom äldrevården och på hamburgerrestaurang. Han är en ostraffad svensk medborgare som gjorde värnplikt vid Livgardet på Kungsängen – och har prytt framsidan på Försvarsmaktens tidning Försvarets forum. 

Privat
Bachar Garar under lumpartiden.

Bachar Garar kom till Sverige från Palestina 2013, och har tillsammans med tiotusentals andra svenskar de senaste veckorna engagerat sig för Palestinas sak och mot folkmordet i Gaza. Han var på plats i Göteborg tillsammans med andra kamrater från organisationen European Palestinian Youth Union.

Om du träffade Hanif Bali vad skulle du säga till honom?

– Att han borde känna skam och överväga att avgå från sina politiska uppdrag. Sverige förtjänar inte politiker som inte respekterar mänskliga rättigheter och sprider falsk information.

Bachar Garar berättar att han nu kommer att polisanmäla Hanif Bali för förtal.

– Det han skrivit om mig har skadat mig och min familj, folk tror att jag är gängledare. Nu är jag rädd att det kan komma attacker mot mig för man tror att jag är gängkriminell. Det skadar bilden av mig på universitet. Jag vill ju bara som så många andra ha rättvisa för mitt folk.

Fotnot: Efter Proletärens avslöjande har Hanif Bali tagit bort sitt inlägg på X (f d Twitter) – men ber om ursäkt till Hjällbonätverkets gängledare, inte till Bachar Garar. Även Svenska Dagbladet och Barometern har backat och tagit bort påståendet från sina ledarartiklar, och Svenska Dagbladet har lovat att publicera en rättelse.