Hoppa till huvudinnehåll

Här ställer hon Trumps Venezuelabödel mot väggen

”Stödjer du folkmord?” Se videon när den socialistiska kongressledamoten Ilhan Omar ställer Trumpadministrationens sändebud för Venezuela, Elliott Abrams, mot väggen för sin inblandning i Mozotemassakern 1981.

Ilhan Omar vs Elliott Abrams.
Skärmdump/C-SPAN

I slutet av januari utsåg Trumpadministrationen Elliott Abrams, ökänd som Ronald Reagans bödel i Centralamerika, till specialsändebud för Venezuela. Abrams var under 1980-talet den högst ansvarige för USA:s utbildande av och stöd till antikommunistiska dödsskvadroner i Centralamerika. Trots – eller kanske tack vare – detta har Elliott Abrams nu gjorts till ansvarig för USA:s Venezuelapolitik.

Häromdagen mötte krigshöken dock motstånd i kongressen. I ett kongressförhör i onsdags utmanades han av den nyinvalde kongressledamoten och socialisten Ilhan Omar som ställde honom mot väggen för sin inblandning i massakrer och den så kallade Iran-Contras-affären under 1980-talet. Trots att Abrams inblandning är väl utredd vägrar han att svara på Ilhan Omars frågor.

Se hela videon där Ilhan Omar ställer Abrams mot väggen här:

I videon från kongressförhöret ber Ilhan Omar, som är invald för Demokraterna i Minnesota och själv kallar sig socialist, om ordet och vänder sig direkt till Elliott Abrams:

1991 erkände du dig skyldig till att ha undanhållit information för kongressen vid två tillfällen, angående din inblandning i Iran-Contras-affären, för vilket du sedan benådades för av George Bush d.ä.”, påminner Ilhan Omar Abrams och kongressen om.

Skärmdump/C-SPAN
Ilhan Omar vs. Elliott Abrams

Eliott Abrams försöker avbryta, men Ilhan Omar fortsätter:

Den 8 februari 1982 vittnade du inför senatutrikesutskottet om amerikansk politik i El Salvador. I det förhöret avvisade du en rapport om massakern i Mozote, där fler än 800 civila, inklusive barn yngre än 2 år, brutalt mördades av USA-utbildade trupper, som ’kommunistisk propaganda’.

Under den här massakern skröt några av dessa om att de våldtagit 12-åriga tjejer innan de dödade dem. Du sa senare att USA:s politik i El Salvador var en ’fantastisk prestation’.

Ja eller nej, tycker du fortfarande det?”

Elliott Abrams försöker avfärda frågan men Ilhan Omar ger sig inte:

Skulle du stödja beväpnade grupper i Venezuela som ägnar sig åt krigsbrott, brott mot mänskligheten eller folkmord, som du gjorde i Guatemala, El Salvador och Nicaragua?

Avslöjande nog vägrar Elliott Abrams att svara på frågan.

Ilhan Omar fortsätter att pressa Elliott Abrams om vilket syfte USA:s inblandning i Venezuela har. Abrams harklar sig och svarar att USA:s enda intresse är att införa demokrati i Venezuela.