Hoppa till huvudinnehåll

HBTQ-fientlig EU-politiker gripen i coronarazzia mot gaysexklubb

EU-parlamentsledamoten József Szájer, en av det ungerska nationalkonservativa regeringspartiets Fidesz ledande medlemmar, greps förra veckan när han deltog i en gruppsexorgie. Nu misstänks han för att ha brutit mot coronarestriktionerna i Belgien.

József Szájer är en av det ungerska nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz absoluta toppnamn.
Fidesz

Den ungerske EU-parlamentarikern och Fideszpolitikern József Szájer blev förra veckan bokstavligt talat tagen med byxorna nere. Politikern för det djupt konservativa och HBTQ-fientliga partiet greps i en polisrazzia mot en lägenhet ovanför en gayklubb i Bryssel där han deltog i en gruppsexorgie tillsammans med ett tjugotal andra män.

De misstänks nu för att ha brutit mot coronarestriktionerna i Belgien, som säger att man enbart får samlas fyra personer. Nu väljer József Szájer att avgå från parlamentet och lämna politiken. Han hänvisar bland annat till ett ”ansträngande givande och tagande”.

Enligt uppgifter i belgisk media avbröt polisen ett pågående ”gangbang” där även ett antal topptjänstemän och diplomater ska ha deltagit, varav två åberopade diplomatisk immunitet. József Szájer greps efter att han försökt fly genom ett toalettfönster. Vid visitering av hans väska fann polisen en ecstasytablett, som Szájer förnekar kännedom om.

József Szájer är inte vilken högerpolitiker som helst. Han är en av grundarna till Fidesz, det nationalkonservativa och högerextrema regeringspartiet i Ungern. Mellan 1996 och 2003 var han vice ordförande i partiet. Han är också medförfattare till den ungerska konstitutionen som antogs 2011, som bland annat deklarerar att Ungern ”värnar äktenskapet som en förening mellan en man och en kvinna”.

För bara några veckor sedan meddelade Fideszregeringen att de kommer att genomföra ytterligare lagändringar som bland annat förbjuder homosexuella par att adoptera. Lagändringarna har pekats ut som en del i en pågående offensiv mot HBTQ-rättigheter i Ungern.

József Szájer meddelade under helgen att han avgår från EU-parlamentet efter ”en lång tids reflektion” och skriver vidare: ”Det ansträngande givandet och tagandet som det innebär att dagligen delta i den politiska kampen har blivit en allt större börda och de som är på slagfältet måste vara lämpliga för strid.”

I ett uttalande tackar hans delegationsgrupp i EU-parlamentet honom för att han ”spelat en avgörande roll i att lyfta fram ungersk konservatism och kristen demokrati till att ta sin rättmätiga plats på den europeiska politiska scenen”.

Szájer kommer att få böter för att ha brutit mot coronarestriktionerna i Belgien, men har i övrigt inte åtalats för något brott.