Hoppa till huvudinnehåll

Hennes inlägg blev viral succé – ”När ska undersköterskornas röster bli hörda?”

– Jag liksom många andra kämpar varje dag på våra arbeten och jag ville verkligen lyfta hur vi har det, säger undersköterskan Carolina Hedén vars Facebookinlägg om arbetssituationen inom vården delats över 12.000 gånger.

Undersköterskan Carolina Hedén beskrev sin arbetssituation i ett Facebookinlägg. Det har nu delats över 12.000 gånger.
Bilder: Privat Montage: Proletären

För en dryg månad sedan skrev Carolina Hedén, undersköterska från Norrtälje, ett Facebookinlägg om sin arbetssituation. Hon är 20 år gammal men sjukskriven på 25 procent för att bemanningen och arbetsvillkoren inom vården är ”helt åt skogen”. 

Texten avslutas med en undran: ”När ska undersköterskornas röster bli hörda? När ska vi slippa vara ständigt underbemannade?”. Inlägget har i skrivande stund 21.000-gillamarkeringar och har delats över 12.000 gånger. 

– Jag liksom många andra kämpar varje dag på våra arbeten och jag ville verkligen lyfta hur vi har det. Hur vi ständigt får stressa oss igenom alla våra arbetsuppgifter för när vi är färdiga med det vi håller på med väntar tiotals nya uppgifter, säger hon till Proletären.

Reaktionerna har till större delen varit positiva, särskilt från de tusentals vårdarbetare som känt igen sig i hennes situation.

– Jag har läst kommentarer som handlar om allt från att de har det likadant, till att folk inser att de är på väg in i väggen och söker hjälp. Det var väl egentligen syftet, att hjälpa andra och mig själv. Jag har nästan skämts lite för att jag är så pass ung och sjukskriven.

Carolina Hedén tror att sex timmars arbetsdag eller 30 timmars arbetsvecka skulle göra stor skillnad.

– Många fler skulle söka sig till vården och sjuktalet skulle minska drastiskt.