Hoppa till huvudinnehåll

Himlen är densamma över Gaza som Karlstad

Trots en regnig inledning blev Karlstads första fredslopp en dundersuccé, där över hundra personer gick eller sprang för fred och internationell solidaritet.

Ett hundratal deltagare trotsade regnet för att visa solidaritet med Palestina.
Emelie McBay

Fredsloppet gick av stapeln i Karlstad för första gången lördagen den 28 september på Sandgrundsudden. Trots dagens regniga inledning blev loppet en succé med över hundra personer anmälda.

Utöver promenadklass, barnlopp och femkilometerslopp innehöll dagen musik från bandet Bonanza, samtal med Clara Nankler från Proletären FF och Maja Hidén från Palestinagrupperna i Karlstad samt tal från Kommunistiska Partiet och Palestinagrupperna.

Carmen Dominguez Brodalka
Trötta och glada deltagare sprang i mål och fick medalj.

Clara Nankler berättade om Proletären FF och Fredsloppets historia. När hon avslutade med att citera Karin Z. Sunvisson – som tecknat årets fredsloppsaffisch och formgett medaljen – genom att säga att himlen är densamma över Gaza som över Göteborg och Karlstad, började det spricka upp.

Maja Hidén berättade om sitt engagemang för Palestina, som väcktes efter den 7 oktober förra året, och hur hon som ”vanlig småbarnsmorsa” inte kunnat stå vid sidan och se på utan varit med och startat upp en Palestinagrupp. 

Carmen Dominguez Brodalka
Jan Olm, Måns Olm och Albin Byström var först in i mål på femkilometern.

På femkilometern var Måns Olm, Jan Olm och Albin Byström de tre första i mål. Två av dem råkade till och med springa en halv kilometer extra. När alla hade kommit över mållinjen hölls en prisutdelning där de tre vinnarna fick ta emot varsin flaska olivolja.

– Jag har sprungit för att visa solidaritet, men också för att lida lite. Så att man känner av en bråkdel av det som händer i världen, säger Måns Olm som sprang in på första plats.