Hoppa till huvudinnehåll

Historisk generalstrejk mot Macrons pensionsreform

Torsdagens generalstrejk i Frankrike, mot regeringens planer på att sänka pensionerna, fortsätter. En och en halv miljon deltog i demonstrationer runt om i landet på strejkens första dag.

Uppemot en halv miljon deltog i strejkdemonstrationerna runt om i landet, enligt CGT:s beräkningar.
CGT/Facebook

Stora delar av Frankrike stod under torsdagen still efter att flera fackföreningar utlyst generalstrejk. Bland järnvägsanställda har uppemot 90 procent av arbetarna slutit upp i strejken, men också lärare, brandmän och till och med poliser har deltagit i protesterna. Den radikala fackföreningen CGT, som tagit initiativ till strejken, kallar strejken för ”en historisk mobilisering”.

I Paris deltog uppemot 250.000 i strejkdemonstrationerna enligt fackföreningen CGT. På kvällen utbröt våldsamheter mellan grupper av demonstranter och polisen.

De strejkande arbetarna fick under torsdagen sällskap av tusentals gula västar, efter att rörelsen i november på centrala rådslag röstat för att stödja generalstrejken. Gula västarnas stöd har välkomnats av CGT. Under fredagen fortsatte strejken och i landets fackförbund kommer medlemmarna rösta dag för dag fortsatt deltagande.

CGT/Facebook
Stora delar av Frankrike var lamslaget av generalstrejken.

Den nyliberala regeringen, med den ökände presidenten Macron i spetsen, vill driva igenom en pensionsreform som skulle innebära en allmän sänkning av pensionsutbetalningarna och en höjning av pensionsåldern för många arbetargrupper. Istället för att pensionen ska grundas på arbetares slutlön, ska den grundas på ett medelvärde, och ett nytt poängsystem som bestämmer när arbetare kan börja ta ut pension.

Inom offentlig sektor har många arbetare kämpat sig till bättre villkor än många privatanställda. Järnvägsarbetare har till exempel haft möjlighet att gå i pension tidigare än andra arbetargrupper, men det vill regeringen nu sätta stopp för.

Regeringen och media har utnyttjat skillnaden i villkor mellan olika grupper för att spela ut dessa mot varandra genom att peka ut till exempel offentliganställda som ”priviligerade”. Olika opinionsundersökningar visar dock att generalstrejken har ett starkt stöd, där 50 till uppemot 70 procent av fransmännen säger sig stödja den.

CGT/Facebook
Demonstranter i Paris.

De stridbara järnvägsarbetarna har de senaste åren i flera omgångar kämpat både mot regeringens avreglering av järnvägen, och mot pensionsreformerna, vilket Proletären rapporterat om. Samtidigt har proteströrelsen Gula västarna kämpat mot höjda bensinpriser, privatiseringar och höjda levnadsomkostnader i allmänhet.

Generalstrejken är alltså också en unik möjlighet för den radikala fackföreningsrörelsen att förenas med den mer brokiga Gula västarna-rörelsen, i en gemensam kamp mot Macrons nyliberala regering.