Hoppa till huvudinnehåll

Hundratusentals till stöd för Palestina och Gaza

För tredje veckan i rad hölls en enorm demonstration i London i protest mot Israels pågående folkmord i Gaza. Samtidigt genomförde Jewish Voice for Peace den största aktionen av civil olydnad i New York sedan Irakkriget.

I London demonstrerade uppemot en halv miljon människor i lördags för Palestina.
X/Palestine Solidarity Campaign

De exakta siffrorna varierar men flera hundra tusen demonstrerade för Palestina i London i lördags. Enligt Morning Star var det så många som en halv miljon människor som gått ut på gatan i solidaritet med Gaza och i protest mot Israels pågående folkmord på palestinierna.

Eldupphör nu! var huvudkravet i demonstrationen som arrangerades av Palestine Solidarity Campaign, och där bland andra Labours före detta partiledare Jeremy Corbyn och det stridbara transportfacket RMT:s ordförande Mick Lynch talade.

Lynch vände sig direkt till Labourpartiets nuvarande ledning och uppmanade dem att ställa sig på fredens istället för på krigets sida. Labours Israelvänlige partiledare Keir Starmer har bisarrt nog påstått att ett eldupphör riskerar att leda till mer våld.

X/Jewish Voice for Peace
Flera tusen aktivister från Jewish Voice for Peace (Judisk röst för fred) intog New Yorks centralstation i fredags.

Samma krav som i London – Ceasefire Now! – hördes också från New York, där aktivister från Jewish Voice for Peace tog över centralstationen i vad organisationen beskriver som den största aktionen av civil olydnad sedan Irakkriget.

X/Jewish Voice for Peace
Inte i vårt namn, var ett av budskapen från de judiska fredsvännerna i Jewish Voice for Peace.

Jewish Voice for Peace skriver att några tusen deltog i aktionen och att 350 blev arresterade, däribland flera rabbiner.