Hoppa till huvudinnehåll

Hur stödjer vi hamnarbetarna?

Några saker att tänka på under hamnstrejken, nedskrivna av en anonym metallarbetare. Texten är tidigare publicerad på Frances Tuuloskorpis blogg.

Krönikören ger tips till alla som vill stödja hamnarbetarna. Bilden är från en strejk i Göteborg 2016.
Proletären

Sprid aldrig fiendens propaganda!

Arbetsgivarna lägger sjuka summor pengar på små och impopulära ”nyhetssidor”, tidningar och tankesmedjor (lobbyorganisationer) som sprids på Facebook. När man kommenterar dessa på Facebook så får det en spridning genom att andra ser det man skriver och det kan även uppstå debatt som växer. 

Om det är stora tidningar som redan har spridning är det en sak men små och oseriösa sidor som Arbetsmarknadsnytt är det bäst att lämna åt sitt öde.

Ta striden på ditt jobb!

Precis som hamnarbetare sagt vid demonstrationer så är det bästa stödet att strida på den egna arbetsplatsen. Hamnarbetarna kan inte stå som ett litet omringat fort på en helt förslummad arbetsmarknad och ensamt försvara sådant som alla andra redan förhandlat bort. 

Samla gärna era arbetskamrater i era lokala fackliga organisationer och skriv stöduttalande men lika viktigt: Förhandla inte bort sådant som hamnarbetarna kämpar för.

Lägg krutet på stöd och kamp, inte debatter!

Propagandakriget eldas på med groteska summor från arbetsgivarna och debatten kommer bli hysterisk och faktafelen kommer regna över oss. Olika politiker, tidningar, tyckare och de vanliga mellancheferna kommer provocera fram debatter och söka uppmärksamhet. 

Men då är det viktigt att komma ihåg att den som är bäst organiserad och kan tillföra mest skada på motståndaren är den som vinner, inte den som kan skriva bäst texter till människor som aldrig kommer ändra sig eller jobba på ditt jobb.

Glöm inte vilka det är som kämpar!

Den kommande strejken kommer skapa debatter och väldigt många kommer att ha åsikter om den. Både de som vill hamnarbetarna illa och bland oss andra som stödjer dem. Stora ord från representanter från stora organisationer om regeringar, lagar och stora företag kommer att sägas och skrivas. Men då är det viktigt att inte glömma att konflikten handlar om vanliga arbetare som vill välja hur de skall företrädas på jobbet, och om deras arbetsmiljö. 

Det handlar inte om ditt parti eller vilken teoretisk vänstertolkning som är bäst. Stöd hamnarbetarna men utnyttja inte deras kamp. Vi måste ge dem det bredaste stödet de förtjänar och vill ha.

Texten är skriven av en anonym metallarbetare, och finns publicerad på Frances Tuuloskorpis blogg.