Hoppa till huvudinnehåll

Bostadskamp i Göteborg: Hyresgäster i Frölunda protesterade mot utförsäljning

Under onsdagskvällen protesterade ett hundratal hyresgäster mot den planerade utförsäljningen av allmännyttans lägenheter på Marconigatan i Frölunda, Göteborg.

”Sälj inte våra hem!”
Artur Szandrowski

I Göteborg planeras ännu en utarmning av allmännyttans lägenhetsbestånd. Kommunala AB Framtiden och dotterbolaget Bostads AB Poseidon vill sälja hundratals lägenheter på Marconigatan i Frölunda till Skandia fastigheter. 

Under onsdagskvällen samlades ett hundratal hyresgäster i en protest utanför Poseidons kontor på Frölunda Torg. Deras budskap var tydligt: ”Stoppa affären!”. 

Artur Szandrowski
Mahasti Hashemieh

Mahasti Hashemieh, bostadsaktivist och ordförande i den lokala hyresgästföreningen Frölunda Torg, talade under protesten. Hon var noga med att påpeka att det här inte bara är ett problem som rör Marconigatan, utan alla hyresrättsinnehavare och låginkomsttagare i staden.

– Var ska nästa generation bo om allmännyttan avvecklas? frågar hon demonstranterna.

– Ska vi sälja ut lägenheter till aktörer som kräver flera gånger högre inkomst än vad vi har? För varje lägenhet som säljs ur allmännyttan blir det en mindre lägenhet för folk med låg inkomst!

Artur Szandrowski
Kristofer Lundberg

Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Väst, följde upp med ett brandtal.

–  Det som kan stoppa den här utförsäljningen, det är ni som bor på Marconigatan och andra hyresgäster, men det krävs kamp och protester. 

Demonstranterna tågade sedan ut mot Marconigatan med sina banderoller och plakat. 

Slagorden ekade mellan husfasaderna: ”Att sälja ut är häleri, allmännyttan äger vi!”, ”Skandia, kom inte hit – ni vill bara ha profit!”

Det finns många likheter mellan den här affären och fjolårets kritiserade bytesaffär i Rannebergen.

Då som nu sker utförsäljningen i ”stadsutvecklingens” namn – kommunen vill åt Skandias mark på Backaplan för att bygga nya dyra lägenheter och Skandia vill ha total kontroll av området kring Frölunda Torg, där de redan förvaltar det stora köpcentret. Och precis som i Rannebergen känner sig hyresgästerna överkörda av kommunen. 

Rannebergsaffären stoppades efter stora protester. Kommunpolitikerna och de kommunala bostadsbolagen vill till varje pris undvika att historien upprepar sig. 

Poseidon har velat skynda på processen så mycket som möjligt så att inte hyresgästerna skulle hinna mobilisera sig. De har också försökt att ge sken av boendeinflytande med individuella boendeintervjuer och några timmars öppet hus på närkontoret. 

Tidigare i veckan skrev de lokala S-topparna Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson en debattartikel i Göteborgs-Posten för att lugna hyresgästerna i Frölunda. De menar att kommunen ”behöver kunna göra strategiskt viktiga bytesaffärer” och lovar att AB Framtiden bara ska göra affärer med ”seriösa och långsiktigt ansvarsfulla aktörer”.

”En falsk retorik att maskera och förklä utförsäljningar som bytesaffärer”, skriver Kristofer Lundberg i ett debattsvar i samma tidning.

”För dem som riskerar få sina hem sålda till privata ägare, hyrorna höjda och tvingas ut från lägenheten när den ska göras om till butikslokal för att ’utveckla centrum’ spelar det ingen roll om kommunen får betalt i pengar eller mark.”

Artur Szandrowski
Ett hundratal hyresgäster från Marconigatan och andra frölundabor slöt upp i demonstrationen.

”Sälj inte våra hem!”

Nazifa Brkic, Asija Huseinovic och Esma Kitan är alla hyresgäster på Marconigatan. De är här för att protestera mot bytesaffären.

– Privata värdar vill bara lyxrenovera och höja hyrorna, säger Nazifa Brkic.

 – Vi är pensionärer och vi skulle inte ha råd. Vi förlorade vårt hem i Bosnien och vi vill inte förlora det här heller! Jag ryser när jag tänker på det.

– Jag har bott här i samma lägenhet i 23 år, säger Asija Hoseinovic.

– Och jag vill bara säga en sak till Poseidon: sälj inte våra hem!

Artur Szandrowski
Asija Huseinovic, Nazifa Brkic och Esma Kitan.

”Skandia vill bara tjäna pengar”

– Jag är allra mest rädd för att behöva flytta, säger Britt-Marie Kylander, hyresgäst på Marconigatan sedan 16 år tillbaka.

– Då jag går med rullator och syrgastub och är allmänt svag har det varit fantastiskt för mig att kunna bo här nära torget då jag har allt på nära håll, apotek och bank och vårdcentral och det har gjort att min livskvalitet har ökat.

– Och om Skandia som bara vill tjäna pengar köper lägenheterna här kanske jag blir skickad till någon lägenhet långt borta där jag blir isolerad. Poseidon måste ta ansvar för sina hyresgäster och inte låta dem drabbas av några otrevliga saker.

Artur Szandrowski
Britt-Marie Kylander