I brist på presstöd – Proletären ingår partnerskap med kinesiskt statligt mediehus
– Kan svenska borgare sälja ut viktig industri och infrastruktur till den kinesiska staten kan väl vi gå in i ett samarbete med ett av deras mediehus, säger Proletärens chefredaktör August Eliasson.
Obs! Artikeln om att Proletären ingår partnerskap med ett kinesiskt bolag var ett aprilskämt.
Proletären är en av flera tidningar som drabbas när mediestödssystemet görs om. För att säkra fortsatt utgivning har Proletären ingått ett partnerskap med Kinaägda Sì yuè (四月) media.
– Kan svenska borgare sälja ut viktig industri och infrastruktur till den kinesiska staten så ser vi inga problem med att gå in i ett partnerskap med ett kinesiskt mediehus. Vi tvingas agera marknadsmässigt, och ser inte detta som konstigare än att Dagens Nyheter ägs av Bonnier, eller att Aftonbladet ägs av norska Schibstedt, säger Proletärens chefredaktör August Eliasson.
Men det har ju gått åt helvete när svensk infrastruktur sålts till utländska bolag?
– Det beror på vad man menar med åt helvete. Om du menar att allting blivit sämre för arbetarna och för folket, vår beredskap och vårt nationella oberoende, så ja. Men det har också varit väldigt lukrativt ur ett kortsiktigt perspektiv för vissa parter.
Påverkar inte det här Proletärens självständighet?
– Inte så mycket. De har sagt att vi inte får skriva mer om hur bedrövligt MTR hanterat pendeltrafiken i Stockholm, men annars får vi göra lite vad vi vill.
I dealen med Sì yuè ingår också att Proletären ges ut på kinesiska och att den går ut till Sì yuès största tidnings, Yú rén (愚人), prenumerantstock – 250 miljoner läsare.
– Det gör oss i praktiken till Sveriges största tidning, vilket vi är mycket nöjda med. Det enda problemet är väl att vi lär få det tufft att hantera alla inkomna korsordslösningar på kinesiska framöver.
Uppdatering: Artikeln ovan är ett aprilskämt.