Hoppa till huvudinnehåll

I spåren av The Crown-succén – ”Tjabos” liv blir serie

TV4 och C More vill göra en dramaserie om kungens liv. Något som Republikanska Föreningen hoppas ska få fler att inse hur absurd monarkin är.

Vår statschef med familj.
Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Den brittiska succéserien The Crown har håvat in stora priser och stora pengar. TV4 och C More vill därför göra en liknande serie – om den svenska kungafamiljen. Tanken är att serien ska följa kung Carl XVI Gustaf (kallad ”Tjabo” av sina vänner) från barndomen till hans nuvarande liv som monark. 

För huvuddelen av manus står Åsa Lantz, som bland annat skrivit manuset till den uppmärksammade dramaserien Selma (2008), med Helena Bergström i huvudrollen som Selma Lagerlöf. 

Någon som ställer sig försiktigt positiv till denna nya serie är Ulf Bergström, ordförande i Republikanska Föreningen.

– Det beror jättemycket på vad manusförfattarna gör. De har ett ansvar att se till att redovisa de samhälleliga aspekterna av kungahuset och vad dubbelmoralen kring det betyder för Sverige och demokratin, säger Ulf Bergström till Proletären.

– Men jag tror inte man behöver lägga till så mycket fiktion för att folk ska inse hur fullständigt absurt det är med monarki, och hur allt i vårt samhälle påverkas av det och av personkulten kring den här familjen.

Pressbild/Republikanska Föreningen
Ulf Bergström, ordförande i Republikanska Föreningen

Ulf Bergström menar att den svenska monarkin redan knakar i fogarna – en utveckling som synts tydligt de senaste tio-femton åren och skyndats på av allt från skandaler till nya avslöjanden gällande dolda utgifter och maktutövning. 

Enligt Ulf Bergström accepteras nu också satir om kungahuset på ett helt nytt sätt och allt fler idrotts- och kulturutövare ställer sig skeptiska till att ta emot utmärkelser av kungen – eller, som i fallet med längdskidåkerskan Linn Svahn, uttalar sig kritiskt om honom. I år vägrade dessutom fler riksdagsledamöter än någonsin sjunga med i Kungssången när riksdagen öppnades.

– Vi ser de här tecknen och det är faktiskt en av de största politiska jordbävningarna som pågår, men det är många som inte vill eller vågar se den.

Den populärkulturella fascinationen för kungar och drottningar minskar dock inte. The Crown var en av höstens populäraste serier på Netflix och det norska krigs-och-kungadramat Atlantic Crossing har, trots ljummet mottagande i hemlandet, sålts till omkring 30 länder – däribland Sverige.