Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Imperialistisk attack på Jemen

USA:s och Storbritanniens bombningar ökar risken för att Israels krig sprider sig.

Hundratusentals jemeniter demonstrerade i fredags mot USA:s och Storbritanniens attack på landet och i fortsatt solidaritet med Palestina.
AP/TT

Natten till fredag slog USA och Storbritannen till mot Jemen med omfattande flygräder. Fler än hundra robotar och bomber användes mot fler än 60 mål på 16 platser, inklusive huvudstaden Sanaa. Minst fem personer dödades i operationen som också Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna stod bakom.

Anledningen till USA-imperialismens attack på det krigshärjade landet är den styrande Huthirörelsens handfasta solidaritet med palestinierna mot Israels pågående folkmord i Gaza, där Israel slaktar i snitt närmare 250 palestinier om dagen.

Huthierna har med drönare och missiler attackerat minst 27 fartyg med kopplingar till Israel de senaste månaderna – utan att någon i besättningen skadats – vilket fått fler än 2.000 fartyg att istället ta den tidskrävande rutten runt Afrika.

Sjöfarten genom Röda havet – som normalt hanterar laster till ett värde av mellan 3 och 9 miljarder dollar om dagen – har sedan attackerna inleddes sjunkit med mer än 40 procent, enligt al-Jazeera. Det är också den fria handeln och den fria navigationsrätten som USA:s president Joe Biden hänvisar till som försvar för de olagliga attackerna på Jemen och de Iranstödda Huthirebellerna, som kontrollerar en stor del av landet och dess Röda havskust.

I Storbritannien har David Cameron, som är utrikesminister sedan november förra året och som var premiärminister under bombkriget mot Libyen 2011, använt samma retorik. Han har också fått stöd av Labours högerledare Keir Starmer, som varken vänder sig emot attackerna på Jemen eller Israels folkmord i Gaza.

Från Jemens grannland Oman, som länge varit en viktig medlare mellan västvärlden och Iran, låter det annorlunda. I ett uttalande från utrikesministeriet i fredags fördömde Oman attackerna från ”vänskapliga länder”, och sade att man ser på dem ”med stor oro medan Israel fortsätter sitt brutala krig och belägring av Gazaremsan utan att hållas ansvariga eller straffas”.

Iran fördömde också attackerna. På X skrev Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian att om Vita huset vill återställa säkerheten i regionen kan de göra det genom att avsluta sitt militära samarbete med Israel.

Tyskland ligger på för att också EU ska skicka en styrka till Röda havet – som det alltmer krigiska Sverige kan bli en del av.

”Sverige stödjer fullt ut de ansträngningar som görs för att upprätthålla säkerhet och fri sjöfart i regionen. Sverige undersöker också möjligheter att stödja insatserna i Röda havet”, skrev utrikesminister Tobias Billström i ett svar till Göteborgsposten efter attackerna i fredags.

Biden blev i fredags den fjärde amerikanska president som bombat Jemen – efter George W Bush, Barack Obama och Donald Trump.

Fredagens anfall från imperialistmakterna var första gången på två år som bomber föll över Jemen. Attackerna riskerar – förutom att de i sig utgör en farlig regional eskalering av Israels krig – också den bräckliga fredsprocessen i Jemen. 

Däremot kommer USA:s och Storbritanniens anfall knappast att ändra jemeniternas inställning till vad som händer i Palestina. Det framgår både i de enorma demonstrationer som hölls efter bombningarna och i politiska uttalanden.

– Den här brutala aggressionen kommer inte stoppa Jemen från sin position av att att stå med det förtryckta palestinska folket, sade Huthiregeringens militära talesperson Yahya Sarea.

Sarea lovade också både att Jemen kommer att svara på attackerna och att Jemens väpnade styrkor kommer att fortsätta stoppa israeliska fartyg och fartyg med destination Israel.

Biden blev i fredags den fjärde amerikanska president som bombat Jemen – efter George W Bush, Barack Obama och Donald Trump.

USA stödde också länge den saudiledda koalitionens angrepp på Jemen, innan den då nytillträdda Bidenregeringen drog tillbaka det öppna stödet 2021. Då tog Biden också bort Huthirörelsen från USA:s lista över terrorgrupper, där Trump fört upp dem när han var president.

Vid det laget hade Huthirörelsen, tack vare sitt starka folkliga stöd, stått emot sex år av krig och belägring. En blockad från bland annat Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens sida som dödat en kvarts miljon människor och fått FN att utnämna Jemen till världens värsta humanitära katastrof – en position som Israel med USA:s hjälp sett till att Gaza fått överta de senaste månaderna.

Nu säger Biden att han ser Huthierna som terrorister. Medan USA fortsätter skicka vapen till terrorstaten Israel.