Hoppa till huvudinnehåll

Ingen humanitär kris i Venezuela enligt FN-expert

Hur allvarligt är läget i Venezuela? Befinner sig landet i en humanitär kris, som omvärlden måste ingripa i? Nej, svarar FN:s expert Alfred de Zayas som på plats i Venezuela undersökt situationen.

Trots stora ekonomiska problem är det många som stödjer regeringen i Venezuela. På bilden syns en demonstration för Maduro 2016.
EneasMx/Wikimedia

”Jag har jämfört Venezuelas statistik med andra länder och där finns ingen humanitär kris. Där finns naturligtvis knapphet, oro och varubrist, men jag som har arbetat i decennier för FN och känner situationen i länder i Asien, Afrika och några länder i Amerika vet att situationen i Venezuela inte är en humanitär kris”, säger Alfred de Zayas till latinamerikanska Telesur. 

FN-experten besökte Venezuela i slutet av november förra året. I mars kommer han att lägga fram ett förslag på åtgärder för att förbättra situationen i Venezuela. 

Men redan på den första presskonferensen efter Venezuelabesöket framhöll han att det finns mycket som kan göras. Problemen med varusmuggling, hamstring, valutaspekulation och korruption hänger samman med att Venezuela är utsatt för ett ekonomiskt och finansiellt krig, menar Alfred de Zayas. I detta krig spelar sanktionerna och påtryckningarna utifrån en central roll.

De stora västerländska medier som i stora rubriker larmat om den humanitära krisen i Venezuela har dock valt att helt negligera Alfred de Zayas besök. ”Det är som om mitt besök i Venezuela aldrig ägt rum,” säger han till Telesur.

Alfred de Zayas