Motionen har två huvudkrav:
• Kommunen ska bygga 45 nya konstgräsplaner med start år 2006.
• Alla taxehöjningar ska stoppas och att nolltaxa införs. Bidragen ska höjas.
Västra Frölunda IF är ett av de lag som skrivit på motionen till Göteborgs Fotbollsförbunds årsmöte om en satsning på bredd- och ungdomsfotboll. De höga planhyrorna i kommunen tvingar klubben att kraftigt höja avgifterna för sina ungdomar.
Västra Frölunda IF i Göteborg är en elitklubb som också satsar på breddfotboll för barn och ungdomar. Men för att klara sin egen ekonomi när kommunen höjer planhyrorna måste de nu höja avgiften för de ungdomar som tränar i klubben.
– Vi har varit beredda att ta ett underskott på ungdomssidan varje år men det går inte längre när kassorna sinar, säger Anders Danielsson, klubbdirektör på Frölunda IF.
Bredd och elit
Medlemsavgiften i klubben är 200 kronor om året. Till det kommer en aktivitetsavgift för de ungdomar som tränar på 800 kronor. Denna har nu höjts till 1800 kronor om året. De pengar som spelarna får in på Bingolotter och annan försäljning kan de dra av från aktivitetsavgiften.
– Vi har inget mål att driva ungdomsverksamheten med vinstintresse, säger Anders Danielsson. Vi vill kunna fortsätta att kombinera elitsatsningen med bredden.
Han tror att risken finns att en del ungdomar kommer att tvingas sluta spela fotboll i Frölunda IF nu när avgiften höjs.
– Många föräldrar har förståelse men det är klart att detta påverkar ekonomin för en idrottsförälder.
För en tvåbarnsfamilj där båda barnen tränar fotboll blir avgiften 4000 kronor om året. För en ensamstående låginkomsttagare borde det vara näst intill omöjligt att klara av.
Systemet med att intäkterna från försäljning sedan ska dras av inbjuder till en uppdelning där rika föräldrar ”köper sig fria” från ideellt arbete medan de andra tvingas springa benen av sig för att barnen ska kunna idrotta.
Men Anders Danielsson menar att tidigare blev barn till föräldrar som inte engagerade sig utpekade.
– Det måste vara okej att bara hänga med om du som förälder inte kan eller vill engagera dig. Barnen ska inte behöva skämmas.
Stödjer motionen
Tillsammans med en majoritet av Göteborgs fotbollsklubbar har Frölunda IF skrivit under en motion till Göteborgs Fotbollsförbunds årsmöte med krav på en satsning på bredd- och ungdomsfotbollen.
Anders Danielsson är precis som många andra besvikna på makthavarna. Han tycker till exempel inte att politikerna levde upp till förväntningarna när klubben startade flickfotboll i samband med det svenska damlandslagets framgångar i VM 2003. Omklädningsrummen blev för få och behovet av fler planer att träna på ökade.
– Därför byggde vi vår egen konstgräsplan. Vi ville inte sänka kvaliteten och hade inte tid att vänta på politikerna.
Eftersom Frölunda IF är en elitklubb är kostnaderna även för juniorlaget höga.
– Våra ungdomar tränar mycket och det måste de ju göra om de vill bli bra. Drömmen om att bli proffs måste få finnas med.
Trots höjningen av aktivitetsavgiften är ungdomsverksamheten i Frölunda IF hotad om inte politikerna hörsammar de krav som Göteborgs fotbollsklubbar ställer om nolltaxor och fler konstgräsplaner.
– Om vi jämför med resten av landet så har vi det inte lätt i Göteborg, säger Anders Danielsson. Om det inte händer något måste vi förändra verksamheten och begränsa utbudet.
Social verksamhet
Han menar att en sådan begränsning skulle få en negativ inverkan på den sociala verksamhet som klubben också står för.
– Bra spelare är alltid intressanta men den sociala verksamheten gör man med hjärtat. Ju högre kostnader desto större elitsatsning blir det.
Han jämför med andra idrotter som ishockey där kostnaderna för föräldrarna är mycket höga.
– Dit vill vi inte. Fotboll är den största idrotten och det som ungdomarna själva tycker är roligast.
Anders Danielsson tror att känslan av att höra till en idrottsförening håller många ungdomar borta från kriminalitet.
– Föreningslivet är mycket större än man tror. Vi har en målsättning att fostra goda människor. Men då måste vi ha både politiker och näringsliv med oss.
Som exempel tar han integration mellan ungdomar med svensk respektive utländsk bakgrund.
– Hos oss existerar inte den skillnaden eftersom vi har ett gemensamt mål. Här umgås alla kulturer. Fotbollen är en chans att lära känna ungdomar utanför sin egen skola och här har vi mycket att lära resten av samhället.
Det här integrationsarbetet menar Anders Danielsson att samhället får på köpet. Han tror inte att politikerna struntar i idrottsrörelsen men att de kanske inte förstår det arbete som föreningarna faktiskt utför.
– Politikerna vet inte vad som skulle hända om vi la ner vår verksamhet. Nu måste de tänka över vad det är de vill ha.
JENNY NYSTRÖM
Proletären 50, 2005